SUF-Kunskapscentrum 
Aktuellt från SUF-KC
Barn och vuxna på förskola
En ny utbildning lanseras i höst
Yrkesverksamma som möter föräldrar med kognitiva svårigheter vars barn är placerade i samhällsvård har nytta av påfyllning av kunskap, råd och tips för att möta de behov som aktualiserar sig i den situationen. Kommande utbildning syftar till att ge fördjupade kunskaper om utformning och anpassning av information samt stöd i kommunikationen med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Det inkluderar strategier för att stödja föräldrarna inför en placering, samt utformning av insatser som är särskilt viktiga för att förbättra kvaliteten vid umgänge. Det är av stor betydelse för barnens relation till de biologiska föräldrarna, deras välmående och samarbetet med socialtjänsten. Utbildningen riktar sig till socialsekreterare, familjehemssekreterare, familjebehandlare, umgängeskontaktperson, boendepersonal och vuxenhandläggare. 

Utbildningen som startar i oktober, baserar sig på kunskap från de många gruppledarutbildningar som givits inom ramen för Mamma och Pappa Trots Allt, men utan fokus på att bli gruppledare.

Utbildare är Lydia Springer, psykolog, specialist i klinisk psykologi och 
Jeanette Ahlén, socionom, barnhandläggare.  

Läs mer om utbildningen och anmäl dig
glasögon som har barn i fokus
Nordiskt forskar-praktikernätverk
13 juni 2024 är det åter dags för forskar-praktikernätverk, med fokus på föräldraskap i familjer där förälder har kognitiva svårigheter. Nätverket är en kreativ arena där forskare och praktiskt yrkesverksamma möts för att med sina respektive kompetenser tillsammans ge sig i kast med frågeställningar som är angelägna och som kan bidra till att stärka föräldraförmåga, till nytta för både föräldrar och barn.

Den 13 juni får du möjlighet att lyssna till Ida Runge, filosofie doktor, som bland annat talar om hur ordning och rutiner skapar förutsägbarhet och trygghet, minskar stress och främjar autonomi. Du kan även ta del av materialet Pyramiden, som syftar till att öka kunskap och färdigheter i att bedöma föräldraförmåga hos föräldrar med kognitiva svårigheter med särskilt fokus på beslutsförmåga.

Till program och anmälan
SUF-Kunskapscentrum, S:t Johannesgatan 28 J Uppsala,
suf@regionuppsala.se
Facebook
Facebook