SUF-Kunskapscentrum 
Höstnytt från SUF
Barn och vuxna på förskola
Anpassningar underlättar kommunikationen
Det kan vara svårt med kommunikationen mellan förskolepersonal och föräldrar. Många föräldrar upplever att de möter hinder i kontakten med både förskola och skola. I Heby kommun har man nya strategier för att underlätta förståelsen mellan varandra. Helen Rannby är rektor i Heby och berättar om förändringsarbetet på Tärnsjö förskola. Anpassningar i form av bildstöd, förenklade informationstexter samt ökad kunskap hos personalen, har tillsammans bidragit till ett gott klimat på förskolan.
”Det behövs ett 
föräldraperspektiv 
för att ha ett 
barnperspektiv”
Lena Tengblad
- Föräldraskap och funktionsnedsättning är lika med stress, säger familjebehandlare Lena Tengblad. Det finns mycket att göra för att det ska bli bättre och det som är nödvändigt för några, det är bra för alla.
glasögon som har barn i fokus
Aktuell forskning
Den fjärde forskningsstudien, som utformats tillsammans med elever och lärare i anpassad gymnasieskola, är nu publicerad. Erfarenheter från användning av baby- simulatorer och samtalsmaterial om föräldraskap har samlats in. 
Interventionen syftar till att ge elever kunskap om föräldraskap och nya insikter. 
Du kan läsa mer om studien på SUF-Kunskapscentrums kunskapsbank.
babysimulator
Informerat val om 
eventuellt föräldraskap
Att ha kunskap om och förstå vad det innebär att vara förälder är en förutsättning för att kunna göra ett informerat val om föräldraskap. På SUF-Kunskapscentrums webbplats finns material som ger samtalsunderlag om eventuellt föräldraskap. Här kan du ladda ner samtalsmaterialet Toolkit-Barn vet jag vad det innebär?
En babysimulator efterliknar en verklig baby och ger möjlighet till en praktisk upplevelse av ett spädbarns behov av omvårdnad. På SUFs webbplats finns mer information om babysimulatorer. Om du är yrkesverksam inom Uppsala län så kan du låna en babysimulator av SUF-Kunskapscentrum. Du har också möjlighet att vara med på en utbildning för att lära dig att arbeta med en babysimulator. 
Nästa workshop är den 16 november 2023.
SUF-Kunskapscentrum, S:t Johannesgatan 28 J Uppsala,
suf@regionuppsala.se
Facebook
Facebook