SUF-Kunskapscentrum 
Julhälsning från SUF
Barn och vuxna på förskola
Förstå familjen
Under 2022 lanserades materialet Förstå familjen: Ett verktyg för dig som möter föräldrar med kognitiva svårigheter. Det är framtaget av Västra Götalandsregionen med finansiering av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Länsstyrelserna. SUF-Kunskapscentrum har varit samarbetspart. Materialet är framtaget till yrkesverksamma och ska möjliggöra att föräldrar ges jämlika förutsättningar att ta till sig information, insatser och stöd på bästa sätt.

2023 utlyste MFOF statliga medel för att stärka föräldraskapsstödet i kommuner och regioner och bidra till en ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet. En del av de medel Region Uppsala har beviljats används för att kartlägga förutsättningarna för att implementera Förstå familjen i Uppsala län. SUF-Kunskapscentrum samarbetar med centrala barnhälsovården, mödrahälsovården och personalen vid familjecentralen i Knivsta för att genomföra kartläggningen. Genom att dra nytta av erfarenheterna från kartläggningen kan verktyget bättre spridas och implementeras effektivt.
Läs mer om Förstå familjen
glasögon som har barn i fokus
Pågående forskning och utvecklingsarbete
Nu har du möjlighet att ta del av  pågående forskning och utvecklingsarbete gällande föräldraskap vid kognitiva svårigheter där SUF-Kunskapscentrum är involverade. Här finns bland annat information om Pappastudien, en studie som undersöker hur pappor med intellektuell funktionsnedsättning (IF) upplever sin föräldraroll samt de hinder och möjligheter de möter i sitt föräldraskap.
Läs mer om pågående forskning och utvecklingsarbete 
Hur stödgrupper främjar hälsa och utveckling
Stödgrupper för föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn är en viktig insats för att säkerställa barns lika rätt till hälsa och utveckling. Dessa familjer står ofta inför komplexa utmaningar och har stora behov. Stödet behöver skräddarsys efter deras unika förutsättningar och situationer. Tierps kommun har under många år erbjudit cafégruppsverksamhet och stödgrupper för barnen i dessa familjer. Insatsen ökar barnens förståelse kring sina föräldrars kognitiva svårigheter, motverkar känslan av isolering och fångar upp deras specifika behov. 
Under Barnrättsdagarna den 8–10 april i Karlstad kommer Ann Nilsson, gruppledare och familjecoach från Tierps kommun, samt Sandra Melander, metodutvecklare på SUF-Kunskapscentrum, att delta och presentera "Stödgruppsverksamhet för föräldrar med kognitiva svårigheter och deras barn – erfarenheter från Tierps kommun". Föreläsningen syftar till att ge insikter om utformningen av stödgrupper och hur man kan starta egna grupper.
SUF-Kunskapscentrum, S:t Johannesgatan 28 J Uppsala,
suf@regionuppsala.se
Facebook
Facebook