Nr 3, september 2023
SmittUpp
Nyhetsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala
Bild från Destination Uppsala, fotograf: Anders Tukler
SmittUpp är ett informationsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala till medarbetare och samarbetspartners i Region Uppsala och länets kommuner, förvaltningar, vård och omsorgsverksamheter. Det ges ut en gång per kvartal via prenumeration och innehåller sammanfattningar av genomgångna epidemier och händelser och information om aktuella och kommande smittskyddsrelaterade händelser, riktlinjer, utbildningar, vaccinationer och annat som är relevant för vårdgivare och andra. Synpunkter och önskemål om innehåll kan framföras till Smittskyddsenheten. Aktuella nyheter och relevanta dokument, riktlinjer och länkar finns hela tiden på Smittskyddsenhetens hemsida. Kontaktuppgifter samt adress till hemsidan finns längst ned i detta nyhetsbrev.
I detta nummer:
- Covid-19
- Vaccinationer
- Utbrott av MRSA
- Syfilis
- Ökning av gonorré i Region Uppsala
- Sjukdomsstatistik
- Sentinelprovtagare sökes
- FRISK i förskolan
- Strama informerar
- Kalendarium
Covid-19
Det noteras en viss grundnivå av covid-sjuklighet och för närvarande är det registrerat cirka 30 inneliggande patienter med covid på sjukhusen i länet. Även om flertalet här torde vara inlagda med covid snarare än på grund av covid så är detta en högre nivå än under sommaren. De varianter som sprids är så kallade rekombinanter, XBB, inom Omikron-gruppen.
Ett nytt uppdaterat vaccin väntas komma till Sverige nästa månad. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer äldre än 65 år eller i medicinsk riskgrupp från 18 år tar en dos uppdaterat vaccin under hösten/vintern. Vaccinationskampanjen för covid och influensa startar i år 7:e November.
Vaccinationer
I Region Uppsala erhålls utöver barnvaccinationsprogrammen, som ju är riktade mot de vanligaste och mest smittsamma sjukdomarna, kostnadsfria vaccinationer mot covid-19, influensa, pneumokocker, kikhosta och TBE till olika riskgrupper. För att uppnå en bra effekt av vaccinationsinsatser är god täckning viktigt.

Vaccination mot covid-19 
Grafen visar antal doser vaccin mot covid -19 som getts i Region Uppsala sedan vaccinationsstart 27 december 2020.
Sedan pandemivaccinationerna startade har hela covid-19-landskapet förändrats, pandemin klingat av och vaccinationerna gått in i en ny era av säsongsvaccinationer av riskgrupper. Det liknar säsongsinfluensavaccinationerna. I september 2023 har rekommendationerna för covid-19 vaccination uppdaterats igen och riktas nu till samma riskgrupper som influensavaccination. Läs mer här: Rekommendationer för vaccination mot covid-19 från 1 oktober 2023 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Personer i medicinska riskgrupper inklusive gravida och alla över 65 år rekommenderas säsongsvaccination med påfyllning av covid-19-vaccin samtidigt som influensavaccination.
Ingen rekommendation om påfyllnadsdos finns kvar för friska personer under 65 år. Alla ovaccinerade över 50 år rekommenderas däremot att grundvaccineras med en dos vaccin. Alla som är över 18 år och som själv önskar vaccination kan erhålla en dos kostnadsfritt även om de inte omfattas av en rekommendation.
I Region Uppsala startar säsongsvaccinationerna mot covid-19 och influensa den 7 november.
Personer över 80 år kommer att bjudas in med brev, de mellan 65 och 79 år påminns via sms att boka en tid via 1177.se på en vårdcentral, regionens vaccinationsenhet eller hos en privat vaccinationsbyrå.
Covid-19 vaccinet som kommer ges (Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer)) är uppdaterat för att matcha de virusstammar som nu cirkulerar i befolkningen och bedöms ha god effekt på alla nu förekommande varianter.
Boende på SÄBO kommer vaccineras på sitt boende och erhåller då samtidigt covid-19 vaccin och förstärkt influensavaccin Fluad Tetra (Seqirus).

Vaccination mot influensa
Medicinska riskgrupper, personer över 65 år och vård och omsorgspersonal rekommenderas vaccination mot säsongsinfluensa.
Vårdgivare behöver påminna och uppmuntra sina patienter under 65 år som tillhör medicinska riskgrupper att vaccinera sig. De kommer inte nås av en kallelse eller uppmaning från smittskyddsläkaren.
Vaccination av vård- och omsorgspersonal är viktigt för den enskildes skydd mot sjukdom, för att minska personalfrånvaro i verksamheten och för att skydda sköra personer i riskgrupp mot smitta från personal. Det åligger arbetsgivaren att vaccinera. Kostnadsfrihet och enkel tillgång på arbetstid på arbetsplatsen höjer täckningen. Goda förebilder i arbetslaget höjer motivationen att ta vaccinet.
Region Uppsala och kommunerna i länet har haft en alltför låg vaccintäckning. Det behöver bli bättre. Arbetsgivare och medarbetare behöver axla sitt ansvar. Täckningen föregående år ligger för influensavaccination kring 30 % i regionen och lägre inom kommunal verksamhet. Målet är 70%.
Mer information finns här: 
Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Vägledning för vaccination av personal inom vård och omsorg — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Tabellen visar vaccintäckning mot säsongsinfluensa 2022 hos regional vårdpersonal. Målet är 70%.
Vaccination mot pneumokocker
Rekommendation om vaccination mot pneumokocker för medicinska riskgrupper har funnits i många år och erbjudits kostnadsfritt i Region Uppsala. Från 1 december 2022 tillkom ett vaccinationsprogram vilket förstärkt kravet på regionerna att nå de avsedda grupperna.
De med förhöjd risk för allvarlig pneumokockinfektion, alla över 65 år och medicinska riskgrupper, erbjuds vaccin med Pneumovax (23-valent polysackaridvaccin). Påfyllnadsdoser ska ges vart 5:e år. Vaccination genomförs i första hand på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer. Viktigt är att komma ihåg att påminna medicinska riskgrupper under 65 år.
De med mycket hög risk för allvarlig pneumokocksjukdom rekommenderas en dos Apexxnar (20-valent konjugatvaccin) vilket ska ordineras av behandlande specialistläkare. Vaccination med Apexxnar utförs efter remiss av vårdcentral, vilka ersätts enligt regionavtal, eller ges inom specialistsjukvården.
Läs mer här: Rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Nya vaccin mot RSV
RSV är ett vanligt luftvägsvirus som årligen cirkulerar i befolkningen i epidemier. Det kan ge upphov till allvarlig och livshotande sjukdom för nyfödda barn och sjukhuskrävande vård för sköra äldre.
Nyligen har två vaccin mot RSV blivit godkända för användning i Europa och Sverige och kommer från september/oktober gå att få tag på i Sverige. Vaccinerna är godkända att ge till personer över 60 år (Arexvy (GSK) och Abrysvo (Pfizer)) och till gravida för passiv immunisering av spädbarnet (Abrysvo (Pfizer)).
Det finns ännu inga rekommendationer om RSV-vaccination till gravida i Sverige. Folkhälsomyndigheten publicerade den 21 september en rekommendation om vilka personer över 60 år som kan ha nytta av RSV-vaccination. Läs mer här: Vaccination mot RS-virus — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se).
Frågan om det kommer bli kostnadsfritt för vissa grupper att erhålla vaccin mot RSV behöver utredas med en hälsoekonomisk analys. I dagsläget är det inte kostnadsfritt. Påbörjan till en nationell samordning kring möjlig kostnadsfrihet har inletts via NT-rådet SKR, läs mer här: Fortsatt process för vaccinering mot RS-virus | SKR.
För den enskilde som överväger vaccination är det mest relevant för de äldre med underliggande sjukdomar som gör att även milda luftvägsinfektioner kan ge upphov till svår sjukdom.
Utbrott av MRSA
Sedan i våras pågår utbrott av MRSA på Neonatalavdelningen på Akademiska Sjukhuset. Hittills är det 14 personer med MRSA av samma SPA-typ, samt ett mindre utbrott med en annan SPA-typ som innefattar 3 personer. Totalt är det 23 fall som sträcker sig över flera regioner. Andra regioner som är involverade är Västmanland, Gävleborg, Dalarna, Sörmland och Örebro.
Vårdhygien har tittat på rutiner och lokaler och man har rustat, byggt om och rensat bland rutiner och utrymmen, vilket har gjort att det blir mer lättstädat och överskådligt. Man har även intensifierat städrutiner och basala hygienrutiner.
Smittskyddet och Vårdhygien har varit med på tre APT och informerat och svarat på personalens frågor. Samtliga i personalstyrkan, oavsett kategori, provtas via företagshälsovården. Även berörda konsulter, ISS-personal och hantverkare ingår i screeningen.
Sedan slutet på juli har inga nya fall med aktuell SPA-typ inkommit. Generellt är förekomsten av MRSA i Region Uppsala på samma nivå som i fjol, dock har den inhemska smittan ökat i år.
Syfilis
En regional smittspårning kring syfilis genomfördes under maj - juli i år. Det var en stickincidens som resulterade i en syfilisinfektion. I smittspårningen kring fallet valde smittskyddsenheten att kalla berörda patienter för provtagning. Samtliga som lämnat prover har varit negativa. Smittspårningen avslutades i mitten av juli. 
Lärdomar
Syfilis finns fortfarande kvar i samhället. 2022 rapporterades 537 fall av syfilis nationellt i Sverige. Det är viktigt att tänka på syfilis vid svårläkta sår/leisoner. Generös provtagning utav alla STI sjukdomar är att rekommenderas. Här kan du läsa mer om handläggning av STI i Region Uppsala.
Ökning av gonorré i Region Uppsala
Antalet fall av gonorré fortsätter att öka i vår region, efter den nedgång som noterades under pandemin. Bland kvinnor är det mest i åldersgruppen 20 – 24 år som vi ser den största ökningen, bland män är det främst i spannet 20 – 34 år. Gonorré kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen. Det är därför viktigt att ta en sexualanamnes för att kunna provta patienten i rätt lokal(er).
Vi vill särskilt göra er uppmärksamma på att det den senaste tiden varit många fall där gonorré endast hittats i svalget. När bakterien finns i svalget ger den sällan symtom och kan därför missas vid en ofullständig anamnes.
Sjukdomsstatistik
Tabellerna i detta avsnitt visar antalet anmälda fall första halvåret i Region Uppsala
Från vecka 26 ökade antalet rapporterade fall av mag-tarmsmittor i regionen och detta nådde sin topp under vecka 34, se bilden nedan. Majoriteten av fallen under v. 27 - 34 består av Campylobacter, följt av Cryptosporidium och EHEC.
En stor del av dessa beror på ett ökat resande (utlandssmitta) men vi har fortfarande en hög andel inhemsk Campylobacter som beror på hygienbrister vid livsmedelshantering. Smittskyddsenheten har ännu inte tagit emot något fall av Listeria under sommaren, trots det nationella utbrottet som pågår i livsmedelskedjan.
Antalet fall av mag-tarsmittor per vecka hittills under 2023.

Sentinelprovtagare sökes
Sentinel är det engelska ordet för spejare och vi söker nu fler mottagningar som kan hjälpa oss och Folkhälsomyndigheten att speja efter personer med symtom på influensa eller covid-19.
Alla mottagningar och enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner, inklusive barnkliniker, är välkomna att delta.
De kliniker som anmält sig som sentinelprovtagare tar varje vecka näsprover från patienter med influensaliknande symtom eller akut respiratorisk infektion. Proverna skickas portofritt till Folkhälsomyndigheten för kostnadsfri analys. Klinikerna ersätts med 50 kr/prov för maximalt fem patienter per vecka.
Provsvar ges för alla patienter men med reservation för fördröjning jämfört med ordinarie diagnostik.
Sentinelprovtagningen ska inte användas för eller ersätta diagnostiska syften. Om provsvaret behövs för handläggning av patienten ska provet i stället skickas till det kliniska mikrobiologiska laboratorium som används för rutindiagnostik.
Med provtagning får vi en överblick av hur många med influensasymtom som har influensa eller covid-19. Vi kan också kartlägga vilka influensastammar som cirkulerar och följa effektiviteten hos vaccin och antivirala medel för att kunna upptäcka om virusen har utvecklat resistens.
Läs mer och anmäl dig här: Sentinelövervakning för influensa och covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

FRISK i förskolan
Nu när alla verksamheter kommit igång efter sommaren vill Smittskyddsenheten i Region Uppsala passa på att påminna verksamheter att det går bra att beställa broschyren ”När barnet är sjukt” genom att maila smittskydd[at]regionuppsala.se. Uppge vilken verksamhet samt antalet broschyrer som önskas.
Vi skickar paketet med internpost, alternativt att någon hämtar paketet hos oss på Dag Hammarskjölds väg 60.
Under våren uppdaterades rekommendationen för smittfrihet efter vattkoppor.  Vi har inte haft möjlighet att uppdatera den tryckta versionen av ”När barnet är sjukt” utifrån den nya rekommendationen.
Fram till dess att en uppdaterad utgåva kan tryckas upp så har vi tagit fram etiketter (som man fäster på broschyren) med information om att bedömningen av smittfrihet vid vattkoppsinfektion har uppdaterats. Detta är en tillfällig lösning som förhoppningsvis kommer att fungerar bra för de flesta verksamheter.
Vi planerar att uppdatera den digitala versionen på något bra sätt och ska ta detta vidare med regionens IT-tjänst. Vi hänvisar till 1177.se eller Folkhälsomyndigheten där den nya informationen finns tillgänglig. Om man redan har broschyrer och nu önskar endast etiketter så går det bra att beställa sådana.
Strama
Bristen på Kåvepenin
Bristen på Kåvepenin och andra penicillin V-preparat orsakar en hel del extrajobb i vården just nu. Uppdaterad information kring detta läggs löpande ut på denna sida: Nyheter läkemedel - Region Uppsala Där finns även information om tillgång till aktuella licenspreparat. Aktuell information om lagersaldo på apotek finns i 
fass.se. Där framgår även om det finns utbytbara preparat i lager.
Vi har tidigare berättat om nationella Stramas samlingssida för rekommendationer vid brist på antibiotika, den sidan finns i appen Strama Nationell, avsnittet ”Läkemedel” (hette tidigare Allmänt) och nås även via webben. Arbete pågår via NAG Strama för att ta fram alternativa behandlingsrekommendationer vid total brist på penicillin V.

Strama Region Uppsala nås via strama(at)regionuppsala.se
Kalendarium
- Influensainformation torsdag 19 oktober kl 14 - 16 via Teams
Ges till länets vaccinatörer inför starten av varje säsong. Klicka här för anmälan. Länk för deltagande skickas ut senare.

- Strama-eftermiddag för LSA 15 november 
Strama-eftermiddag för lokalt smittskydds- och antibiotikaansvariga (LSA) på VC/HLM, inbjudan är utskickad. Kontakta Strama via deras funktionsbrevlåda för inbjudan.

- STI-dagen 16 november preliminär tid kl. 09:00-16:00 på UKK.
Anmälningslänk kommer inom kort att skickas till Ungdomsmottagningar, Barnmorskemottagningar, Elevhälsan samt primärvården.
Kontakt
E-post till myndighetsbrevlådan: smittskydd[at]regionuppsala.se
Vid akuta ärenden dagtid, helgfria vardagar, då enheten är bemannad ring 018-611 60 62

Kontaktuppgifter till oss som arbetar på Smittskyddsenheten finns här.

Mer information hittar du på Smittskyddsenhetens hemsida.

Vill du inte längre få detta nyhetsbrev? Avprenumerera