Nr 1, februari 2024
SmittUpp
Nyhetsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala
Bild från Destination Uppsala, fotograf: Anders Tukler
SmittUpp är ett informationsbrev från Smittskyddsenheten i Region Uppsala till medarbetare och samarbetspartners i Region Uppsala och länets kommuner, förvaltningar, vård och omsorgsverksamheter. Det ges ut en gång per kvartal via prenumeration och innehåller sammanfattningar av genomgångna epidemier och händelser och information om aktuella och kommande smittskyddsrelaterade händelser, riktlinjer, utbildningar, vaccinationer och annat som är relevant för vårdgivare och andra. Synpunkter och önskemål om innehåll kan framföras till Smittskyddsenheten. Aktuella nyheter och relevanta dokument, riktlinjer och länkar finns hela tiden på Smittskyddsenhetens hemsida. Kontaktuppgifter samt adress till hemsidan finns längst ned i detta nyhetsbrev.
I detta nummer:
- Vintervirus
- Tre fall av invasiva meningokocker
- Sjukdomsstatistik
- Smittskyddsblad
- Regionens handlingsplan mot vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens
- Strama informerar
- Kalendarium
Vintervirus
Covid-19 hade en topp i smittspridningen under slutet av november och början av december med en hög belastning på sjukvården. Därefter har dock smittspridningen succesivt avtagit och är nu på en låg nivå. Jämfört med andra så kallade vintervirus är man dock inte säker på att nästa topp i smittspridningen dröjer till nästa vintersäsong utan Folkhälsomyndigheten rekommenderar en extra ”vårdos” av covidvaccin till de sköraste. De sköraste definieras här som alla personer över 80 år samt personer 65 - 79 år med dagliga omsorgsinsatser. Utvecklingen av ständigt nya virusvarianter med mutationer som ger viruset förmåga att undvika delar av immunförsvaret pågår fortsatt och anses förväntad. För närvarande dominerar omikronvarianten BA.2.86 med undergruppen JN.1.

Influensa hade en topp i smittspridningen och vårdbelastningen kring nyår varefter aktiviteten avtog under några veckor för att därefter ligga kvar på en medelhög nivå. Nu i slutet av februari ser det dock ut som att vårdbelastningen till följd av influensa minskar. Bland de bekräftade fallen har influensa A dominerat och där har cirka 70 % varit Influensa A (H1)pdm09 och 30 % influensa A (H3).

RS-virus hade en topp i smittspridningen vid slutet av året men den pågår fortsatt. Som vanligt har det varit små barn som drabbats hårdast och belastningen på barnkliniken har varit hög.
Tre fall av invasiva meningokocker
I Region Uppsala har vi på kort tid haft tre fall av invasiva meningokocker. Vi har inte sett någon epidemiologisk koppling mellan fallen. Invasiva meningokocker är ovanligt men kan leda till allvarlig infektion. Förra året rapporterades inga fall i regionen.

Mer information finns här: 
Sjukdomsinformation om meningokockinfektion — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Meningokocker läkarinfo 220512 (slf.se)
Sjukdomsstatistik
Tabellerna i detta avsnitt visar antalet anmälda fall per år i Region Uppsala.
Ökat antal fall med invasiva grupp A-streptokocker
Infektioner med grupp A-streptokocker är vanligt förekommande. De allra flesta som insjuknar får milda symtom som feber eller halsont. Streptokocker kan även orsaka ytliga hudinfektioner och halsfluss. Framför allt äldre barn och ungdomar kan vara bärare av bakterien, oftast i svalget, utan att visa tecken till sjukdom.

I allvarliga fall kan grupp A-streptokocker orsaka det som kallas för invasiva sjukdomstillstånd, iGAS, som sepsis och djupa mjukdelsinfektioner med kraftig muskelsmärta. Det senare kallas för nekrotiserande fasciit, eftersom det leder till sönderfall av muskelvävnad. iGAS kan drabba alla åldersgrupper och för övrigt friska personer och sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvården är uppmärksam på dessa fall för att ge ett snabbt och korrekt omhändertagande.

I Region Uppsala rapporterades 52 fall under 2023, vilket kan jämföras med 8 fall under föregående år. Det var spridda åldrar bland patienterna med födelseår från 1926 – 2022. Nio av dem var under 18 år. 

Vårdhygien har utfört smittspårning på förlossningen/kvinnokliniken kopplat till barnsängsfeber. 

Här nedan är en lista på orsaker enligt de kliniska anmälningarna:
Sepsis 21 st
Barnsängsfeber 9 st
Erysipelas 7 st
Nekrotiserande fasciit 4 st
Cellulit 3 st
Septisk artrit 2 st
Bursit 2 st
Nekrotiserande pneumoni 2 st
TSS 1 st
Epiglottit 1 st

Antalet fall av iGAS varierar ofta över tid. Under pandemiåren 2020 – 2022 var förekomsten av iGAS betydligt lägre än under 2023. En bidragande orsak är sannolikt ökade kontakter och lägre immunitet i befolkningen efter restriktionerna under pandemiåren. Att vi ser en stor spridning av andra luftvägsinfektioner som covid-19, influensa och RS-virus kan också ha bidragit till ökningen, eftersom samtidig infektion av virus och grupp A-streptokocker kan öka risken för invasiv sjukdom.

Nationell arbetsgrupp Strama, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har haft en särskild dialog och kommer att ytterligare förtydliga viktiga punkter att beakta vid handläggning av faryngotonsilliter och tecken på allvarlig sjukdom till följd av grupp A streptokocker. Ett dokument kommer att spridas via Läkemedelsverket och Stramas webbplats www.strama.se inom kort. Veckorapporter finns här: Invasiva grupp-A streptokocker (iGAS) veckorapporter — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Mässling
Antal fall av bekräftad mässling är fortfarande lågt i Sverige. 2023 rapporterades 11 fall nationellt och i Region Uppsala har vi inte haft något bekräftat mässlingsfall sedan 2019. Det har dock förekommit ett antal fall av mässling i angränsande län och vi har en befolkning som rör sig över länsgränserna.

2022 erhöll 94,3 % av barnen i länet dos 1 mot MPR, jämfört med rikssnittet som var 93,1 %. Både regionalt och nationellt ses ett tapp på ett par procentenheter mellan dos 1 och 2. Det betyder att i praktiken erhåller dessa barn aldrig ett fullgott skydd mot MPR. Se Folkshälsomyndighetens årsrapport 2022 för mer information.

Ett särskilt observandum är att Världshälsoorganisationen (WHO) varnat om en kraftigt sjunkande vaccinationstäckning mot MPR internationellt efter pandemin. Sannolikheten att vi kommer se fler fall av mässling i Sverige har således ökat de senaste åren.

Folkhälsomyndigheten rapporterar om en ökning av mässlingsfall i flera länder i Europa. Läs mer på Folkhälsomyndigheten: Vaccination mot mässling särskilt viktigt vid utlandsresor — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Cryptosporidium
Under 2023 hade vi 42 fall av Cryptosporidium i Uppsala län och majoriteten av dessa var smittade i Sverige. De senaste två åren har det förekommit nationella utbrott under höst-vinter som med hjälp av enkätstudier och intervjuer bland annat gått att härleda till vissa typer av sallader och grönkål. Det har dock varit svårt att bekräfta smittkällan eftersom hållbarheten på livsmedlen begränsar möjligheten till vidare utredning.

Inom Uppsala län har vi också en relativt hög smittspridning som gått att smittspåra till djurhållning och Smittskyddsenheten vill belysa vikten av ett särskilt observandum kring patienter som söker med mag-tarmbesvär och samtidigt har regelbunden kontakt med klövdjur. Eftersom Cryptosporidium är en parasit behöver ett “Parasit-cystor PCR” fecesprov beställas av behandlande läkare för att utesluta detta.
TBE
Samtidigt som vi sammanställer säsongen 2023 inser vi att årets säsong närmar sig och att det är dags att se över sin vaccinationsstatus inför kommande TBE-säsong. Läs mer här: TBE-säsongen närmar sig — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Under 2023 rapporterades 52 fall av TBE i Region Uppsala, varav 45 fall hade smittort i vår region. Incidensen var nästan 13 fall per 100 000 invånare vilket är näst högst i landet. Vi har även fått inrapporterat ett 10-tal fall som är provtagna i andra regioner, men där smittort är i vår region. Detta gör att vi landar på ca 55 fall som är misstänkt smittade i länet. Det var jämn fördelning mellan män och kvinnor, dock något fler män (62%). Det rapporterades även in 2 dödsfall under 2023.

Tio av fallen som rapporterades 2023 var barn och ungdomar i åldern 0 – 18 år. Sedan 2022 erbjuder Region Uppsala kostnadsfri vaccination mot TBE för barn 3 – 18 år. Utvärdering för 2022 samt 2023 är sammanställd i denna rapport: TBE vaccination barn och ungdomar - Utvärdering efter säsongerna 2022 och 2023

Patientinformation på fyra språk gällande den kostnadsfria vaccinationen för barn finns här.
Flest fall med känd smittort smittades i Uppsala kommun. Då Uppsala kommun har ett stort antal innevånare var dock incidensen inte så hög där utan var högst i Tierps kommun
Hur var det nu igen? Titta i smittskyddsbladen! 
För många är det en sällanhändelse att behöva handlägga en patient som smittats av en sjukdom som faller under Smittskyddslagen. Det är därför inte konstigt att det kan kännas lite osäkert vad man ska göra. Ett bra tips är då att titta i Smittskyddsläkarföreningens smittskyddsblad där det tydligt framgår i läkarinformationen hur handläggningen ska gå till. Det finns smittskyddsblad för de mer vanligt förekommande allmänfarliga sjukdomarna samt för några av de övriga sjukdomar som faller under Smittskyddslagen. Det finns även en patientinformation som förklarar sjukdomen och där det tydligt framgår hur patienten ska agera för att inte smitta andra. Många blad är också översatta till andra språk.

Länk till smittskyddsbladen på vår hemsida Smittskydd i Uppsala län - Region Uppsala och direkt på Smittskyddsläkarföreningens hemsida Smittskyddsblad - Smittskyddsläkarföreningen (slf.se).
Regionens handlingsplan mot vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens
Region Uppsalas handlingsplan mot vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens har uppdaterats. Den nya handlingsplanen är vägledande för region-, förvaltnings- och verksamhetsnivå och ska konkretisera mål, aktiviteter, ansvar och uppföljning i det systematiska arbetet. Syftet med handlingsplanen är att minska förekomsten av undvikbara vårdrelaterade infektioner och bevara möjligheten till fortsatt effektiv behandling av bakteriella infektioner hos personer som vårdas inom Region Uppsala. Den ska även leda till ett ökat värde för Uppsala läns invånare i kontakten med vården. Handlingsplanen finns här: Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens - Handlingsplan 2023-2024 (regionuppsala.se)
Strama
Den senaste versionen av broschyren "Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård", den så kallade "Regnbågsbroschyren"  finns nu i tryck. Vårdenheter inom regionen beställer den kostnadsfritt från Strama via e-post.
Framsida till broschyren Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård
Strama Region Uppsala nås via strama(at)regionuppsala.se
Kalendarium
- 14 mars: Workshop – Smittspårning knepiga fall

För dig som tidigare gått grundutbildning i smittspårning. 8:30-12:00, Dag Hammarskjölds väg 60, lokal i Arbets- och miljömedicin, 20 platser. Anmälan via mejl till marie.bjorlin@regionuppsala.se

- 16 april: Workshop – När är det aktuellt med paragrafanmälan och vilken information ska ingå?
För dig som tidigare gått grundutbildning i smittspårning. 13:00-16:30, Dag Hammarskjölds väg 60, lokal i Arbets- och miljömedicin. Anmälan via mejl till marie.bjorlin[at]regionuppsala.se

- 28 maj: Save the date – Smittskyddsenhetens LSA-dag ”Viktoriadagen”
För dig som är Lokalt smittskydds- och antibiotikaansvarig läkare eller sjuksköterska (LSA) på vårdcentral. Mer information och anmälningslänk kommer senare.
Kontakt
E-post till myndighetsbrevlådan: smittskydd[at]regionuppsala.se
Vid akuta ärenden dagtid, helgfria vardagar, då enheten är bemannad ring 018-611 60 62

Kontaktuppgifter till oss som arbetar på Smittskyddsenheten finns här.

Mer information hittar du på Smittskyddsenhetens hemsida.

Vill du inte längre få detta nyhetsbrev? Avprenumerera