Nr 2, 2024
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Det ska vara lätt att göra rätt
I vårt moderna digitaliserade samhälle förväntas alla kunna navigera genom komplexa digitala tjänster såsom kontakt med myndigheter, kommunen, vården och bankärenden. Dock är detta inte alltid en självklarhet och det kan vara utmanande att skilja mellan fakta och desinformation. Uppskattningsvis befinner sig en tiondel av befolkningen i vårt land i digitalt utanförskap. 

Genom att aktivt arbeta med tillgänglighet gör vi det möjligt för fler att delta fullt ut i samhället. Det förbättrar även användarupplevelsen för majoriteten. Genom att stärka vårt arbete med inkludering och mångfald ökar vi vår egen medvetenhet, empati och förståelse för de utmaningar som måste övervinnas för att skapa ett fullt integrerat samhälle.

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala 
Hej Ulrika Danielsson – Vad menas med tillgängliga bibliotek?
Tillgängliga bibliotek innebär att ta man hänsyn till olika behov och förutsättningar, särskilt för personer med funktionsnedsättning. 

Hur arbetar Region Uppsala för att bidra till en tillgänglig och jämlik biblioteksverksamhet i länet? 
Vårt huvudsakliga fokus ligger på att arbeta strategiskt tillsammans med folkbiblioteken, menar Ulrika Danielsson, verksamhetsutvecklare bibliotek på Region Uppsala. Vi arbetar långsiktigt för att tillgänglighet ska finnas med som ett genomsyrande perspektiv inom alla områden. Det gör vi bland annat genom att anordna fortbildningar för biblioteksmedarbetare, men också genom metodutveckling, omvärldsbevakning, nätverk och andra insatser. 

Några av de fortbildningar vi har arrangerat täcker ämnen som läsfrämjande, inkluderande metoder och åtgärder för att förbättra den kognitiva tillgängligheten på biblioteken. Bland annat erbjöd vi utbildningar om fysisk tillgänglighet, skyltning och om att skapa goda möten på lika villkor. Insatserna har gjorts i samarbete med Begripsam. Vi har även anordnat fortbildning tillsammans med Infoteket om funktionshinder, som är en fantastisk resurs inom Region Uppsala.

Varför är detta ett viktigt område för Region Uppsala att arbeta med?
Tillgänglighet är en grundläggande förutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta fullt ut i samhället. Genom att utforma verksamhet, miljöer och tjänster utifrån en mångfald av behov kan vi uppnå tillgänglighet för så många som möjligt. Förutom Funktionsrättskonventionen arbetar vi med bibliotekslagen som grund. Den slår fast att biblioteken ska vara tillgängliga för alla och att personer med funktionsnedsättning är en prioriterad målgrupp. Samtidigt finns det fler prioriterade grupper att ta hänsyn till, som exempelvis barn och unga. Det ställer stora krav på bibliotekens förmåga att arbeta inkluderande och tröskelsänkande inom alla delar av verksamheten, vilket innebär ett kontinuerligt behov av stöd och kompetensutveckling.

Hur vet ni att arbetet leder till resultat?
Våra utbildningsinsatser når och uppskattas av många biblioteksmedarbetare. Vi ser en ökad medvetenhet kring behovet av kognitiv tillgänglighet. Det återspeglas exempelvis i anpassningar av miljöer när det gäller skyltning, möblering, belysning och ljud i bibliotekslokalen. Ett annat kvitto på att vi är på rätt väg är att vårt arbete uppmärksammades av Begripsam, som utsåg oss till Årets kund 2023. I motiveringen står det bland annat att ”Kulturutveckling Region Uppsala visar stor målmedvetenhet och beslutsamhet att öka tillgängligheten på biblioteken i regionen." Att arbeta med tillgänglighet är en ständigt pågående process där vi ser den mänskliga mångfalden som en styrka. 

Läs mer om Region Uppsalas biblioteksutveckling >> 
Upptäck vårt kulturkalendarium
I vårt kulturkalendarium kan du kan hitta evenemang som Region Uppsala är med och stöttar eller anordnar. Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är: 

Visningskväll för regionalt producerad film  Slottsbiografen, 18 mars klockan 17.30. Dansföreställningen Disorder av Art of spectra, 25 mars och dansinstallationen  Brytpunkt av Helena Franzén och Håkan Jelk. Vi har även flera författarbesök i länets bibliotek genom Litteraturkarusellen.

Upptäck fler evenemang i kulturkalendariet >>

Foto: Håkan Jelk. Verket Brytpunkt. Visas på Uppsala konstmuseum 13 april 2024 – 12 maj.
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som är kulturskapare eller arbetar inom kulturbranschen. Här närmast vill vi tipsa om ett eftersnack om AI (19 mars) och dansworkshops med Elinor Tollerz Bratteby och Helena Franzén. Vi erbjuder kompetensfrukostar om nationella minoriteter och minoritetsspråk samt om AI, informationssökning och källkritik. Du kan även anmäla dig till slutkonferensen för projekt Växelspel, ett projekt där vi under tre år har uppmärksammat författaren Stig Dagerman via olika satsningar.

Här hittar du information om vilka fler aktiviteter du kan ta del av >>

Tips! Fler föreläsningar som du kan ta del av hittar du hos Kulturrådet.
Kulturanalys hittar du senaste rapporter och analyser inom kulturområdet.
Stöd för dig som är kulturskapare
Det är inte lätt att skapa storverk men vi kan göra det lite enklare. Just nu går det att ansöka till två produktionsresidens inom dansresidens inom teater och till mentorskapsprogram för författare. Nu är det även möjligt att söka till Focus filmfestival för unga filmare i länet.

Region Uppsala har även riktade insatser som möjliggör för unga att både ta del av nyskriven dramatik och att göra egna teateruppsättningar utifrån dessa. Läs mer om projektet 
Länk.

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala >>
Konst i Wikparken

Upplev Wikparken - här möter du både orörd natur och kultur på samma gång. I parken kan du bland annat hitta ett konstverk av Alicja Kwade. Det är en nästan två meter hög skulptur i brons som föreställer ett avhugget träd med en stol halvt utformad ur stammen.

Läs mer om konsten i parken  >>

Foto: Staffan Claesson
Fler platser på Region Uppsala folkhögskola
För att möta det växande behovet av att nå ut till människor utanför det traditionella utbildningssystemet har nu Region Uppsala folkhögskola utökat sin verksamhet i Heby genom att flytta till nya och rymliga lokaler. I de nya lokalerna finns det plats för fler sökande som är intresserade av att läsa in grundskole- och gymnasiebehörighet. Dessutom kommer två nya fördjupningsutbildningar inom Film och Skådespeleri att erbjudas på Wik till hösten.

Tips: Konstutställning på KulturpunktenRegion Uppsala folkhögskola Wiks konstlinje ställer ut på Kulturpunkten i Gottsunda 15-26 mars.

Läs mer om utbildningar som är öppna för ansökan >>
Läs mer om vad som är på gång på Region Uppsala folkhögskola >>