Nr 1, 2024
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Nytt år – nya utmaningar
Vi ser fram emot det kommande året och genomförandet av vår planerade verksamhet. Med vetskap om de påverkningar som omvärldsläget kan innebära, arbetar vi för att alla i hela länet ska kunna uppleva och utöva kultur och bildning. I årets första nyhetsbrev presenterar vi ett konkret exempel som illustrerar en god metod för kulturskapare att växa inom olika områden. Det är en av flera metoder vi använder för att inspirera och främja utveckling i länet.

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala 

Foto: Alice Brazzit. Verk av Gaston Core. Visas på CIK, Knivsta 10 februari.
Hej Louise Bown – vad är mentorskapsprogram?
Det är en strukturerad process där erfarna och kunniga mentorer ger stöd åt andra yrkesutövare i deras professionella utveckling. Matchningen mellan mentorer och adepter sker noggrant, berättar Louise Bown, verksamhetsutvecklare film vid Region Uppsala. Vanligtvis träffar adepten, som oftast befinner sig i början av sin karriär, mentorn under ett förutbestämt antal möten. Genom dessa träffar får adepten anpassad och kvalitativ handledning inom ett pågående projekt, en viss arbetsmetod eller orientera sig inom branschen. Förhoppningsvis leder det fram till att projektet kommer i mål men även att adepten har utvecklats och gjort viktiga lärdomar under processens gång. Inom Region Uppsala erbjuder vi mentorskapsprogram inom dans, film, konst, litteratur och teater.

Varför erbjuds mentorskapsprogrammen? 
Tanken med mentorskapsprogrammen är att utveckla och stärka våra regionala utövare inom respektive konstområde. Genom möten med en professionell utövare får adepten nya insikter, metoder och kunskaper som förhoppningsvis är kompetenshöjande. Genom uppdraget som mentor erbjuder Region Uppsala arbetstillfällen för våra professionella utövare. 

Berätta om ett mentorskapsprogram inom film som har varit extra lyckat.
För två år sedan gick Gustav Gorecki mentorskapsprogrammet inom dokumentärfilm med sitt projekt, ”Clock – Folkhemsburgaren”. Under 2023 fick projektet ett nationellt stöd (500.000 kr) från Svenska Filminstitutet inom deras satsning Talent to Watch. Nu pågår även samtal med SVT om att eventuellt köpa in dokumentären.

Läs mer om våra mentorskapsprogram: 
Dans >> Film >> Konst >> Litteratur >> Teater>> 
Upptäck vårt kulturkalendarium
I vårt kulturkalendarium kan du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar. Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är dansföreställningar av koreograferna Elle Sofe Sara  och Gaston Core

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang >>

Foto: Knut Aaaserud. Verk av Elle Sofe Sara. Visas på UKK 11 februari
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som arbetar inom kulturbranschen. Här närmast vill vi tipsa om filmfortbildning i redigering, danstävlingen Skapa dans och kompetensfrukostar om barnrätt och bemötande.

Här hittar du information om vilka fler aktiviteter du kan ta del av >>

Tips! Fler föreläsningar som du kan ta del av hittar du hos Kulturrådet.
Kulturanalys hittar du senaste rapporter och analyser inom kulturområdet.
Stöd för dig som är kulturskapare
Det är inte lätt att skapa storverk men vi kan göra det lite enklare. Just nu går det att ansöka till residens inom dansområdet och fram till 1 mars kan du ansöka om projektbidrag

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala >>
Berättelsestig om Wikområdet

Upptäck Wiks rika historia! 14 skyltar guidar dig runt i en slinga som rör sig över slottsområdet, folkhögskolan och Wikparken. 

Läs mer om berättelsestigen >>
Öppet hus på Region Uppsala folkhögskola
Vi bjuder in till öppet hus då alla är välkomna till våra skolor för att få veta mer om våra utbildningar och kurser. Läs mer i vårt kalendarium om vilka datum vi håller öppet hus.

Läs mer om utbildningar som är öppna för ansökan >>
Läs mer om vad som är på gång på Region Uppsala folkhögskola >>