Nr 6, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Kultur i hela länet
Vi avslutar 2023 med att förbereda oss för det kommande året genom att planera utlysningar, programverksamhet och kurser. Att planera vår verksamhet i god tid är särskilt viktigt i osäkra tider och att parera utifrån uppkomna utmaningar måste vi vara ständigt beredda på. Det allra bästa är att vi har ett framgångsrikt år bakom oss där vi genomfört i stort sett allt vi planerat. Inför 2024 strävar vi efter att göra ännu mer för att möjliggöra kultur och bildning för alla i länet. Att mötas, utbyta tankar och växa som individer är det mest värdefulla vi kan ge andra och varandra.

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala 

Foto: Altinell. Art of spectra med verket Disorder. Visas på UKK 25 mars.
Hej Karin Ågren – vad är Litteraturkarusellen?
Inom ramen för Litteraturkarusellen uppmärksammar vi varje termin en aktuell skönlitterär bok och en faktabok genom att dess aktuella författare besöker olika bibliotek. Varje kommun i länet får möjlighet att ta emot ett besök av den skönlitteräre och ett besök av sakprosa författaren. Författararvodet är subventionerat av Region Uppsala och medfinansieras av kommunerna. 

Vi har precis beslutat om vårens författare, berättar Karin Ågren, verksamhetsutvecklare bibliotek och litteratur vid Region Uppsala. Denna gång är både den skönlitterära boken och sakprosaboken Augustnominerade. Sami Said är aktuell med sin femte roman ”Satansviskningarna”. ”Vikingatider. När världens öppnades” är skriven av Anna Lihammer, arkeolog, och Ted Hesselbom, chef för museet i Sigtuna.

Varför arrangeras Litteraturkarusellen? 
Litteraturkarusellen är ett sätt för oss att skapa möten mellan författarna och invånarna i alla länets åtta kommuner. Vi vill göra det möjligt för invånarna att få lyssna till och samtala med aktuella författare. Vi vill även lyfta fram författarskapet och främja litteraturen i allmänhet samt visa på bibliotekens unika miljö; ett av få offentliga rum dit alla är välkomna och där inget motkrav i form av konsumtion eller annat krävs. Vi ser Litteraturkarusellen som ett samarrangemang mellan Region Uppsala, biblioteken och författarna. 

Hur är mottagandet?
Det är tionde året i rad som vi tillsammans med länets folkbibliotek arrangerar Litteraturkarusellen och det uppskattas av både biblioteken och invånarna. 

”Författarbesöken via Litteraturkarusellen brukar vara uppskattade på vårt bibliotek. Det är bra att även mindre bibliotek får möjlighet att erbjuda besökarna möten med kvalitativa och intressanta författare, både inom skönlitteratur och fakta. När Region Uppsala subventionerar halva kostnaden blir det lättare för mindre bibliotek att kunna erbjuda det. Det ska vara möjligt att ta del av ett levande kulturliv även för de som bor på mindre orter, och Litteraturkarusellen är med och bidrar till den måluppfyllelsen.” berättar Helena Valdemarsson på Älvkarleby bibliotek. 

Läs mer om Litteraturkarusellen och vårens turné  >>
Upptäck vårt kulturkalendarium
Har du sett att vi har ett kulturkalendarium där du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar? Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är dansföreställningen Vástádus eana – The Answer is Land och författarträffar inom Litteraturkarusellen.

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang >>

Foto: Knut Aaaserud. Elle Sofe Sara med verket Vástádus eana – The Answer is Land. Visas på UKK 11 februari
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som arbetar inom kulturbranschen. Här närmast vill vi tipsa om webbinariet Kultur och idrott i fin förening på Knivsta Centrum för idrott och kulturkompetensfrukost om Barn och ungas läsning och utbudsdagen ScenKOLL24Missa inte heller vår kompetensfrukost om SVT:s Historien om Sverige – källkritik, historiebruk och litteratur den 29 november.

Här hittar du information om vilka fler aktiviteter du kan ta del av >>

Stöd för dig som är kulturskapare
Det är inte lätt att skapa storverk men vi kan göra det lite enklare. Just nu går det att ansöka till mentorskapsprogrammet för konstnärer  och till manusutveckling för dramatiker. Vi erbjuder även en filmkurs i Adobe premiere. Ansökan till den regionala tävlingen Skapa dans har öppnat. 

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala >>
Julmarknad på Wiks slott 2 december

Den 2 december förvandlas slottet till en gnistrande juldröm med kör vid slottstrappan, julpynt och värmande eldar. Kom och njut av en klassisk julmarknad på Wiks slott med möjlighet att köpa julklappar, godsaker till julbordet, lokala hantverk och upplev slottets magiska atmosfär.

Läs mer om julmarknad på Wiks slott >>
Luciavernissage och sökbara kurser till vårterminen på Region Uppsala folkhögskola
Den 13 december bjuder deltagarna på Region Uppsala folkhögskolas kulturutbildningar in till Luciavernissage på Wik. Utställningen visar valda verk från höstterminens arbete och hålls i skolhuset, Viks mur 35. Det är fritt inträde och konst kommer att finnas till försäljning.

Ansökningsperioden för vårens kurser har öppet några dagar till. Följande utbildningar finns att söka: Allmän kurs i Heby, Grundutbildning till kontakttolk på Wik, Kurs i svenska språket för ukrainska flyktingar och Studiemotiverande folkhögskolekurs i Heby, Tierp och Uppsala.  

Läs mer om utbildningar som är öppna för ansökan >>
Läs mer om vad som är på gång på Region Uppsala folkhögskola >>