Nr 5, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Utan arrangörer – ingen kultur
Eldsjälar, volontärer och ideella aktörers insatser för att få till en konsert, en teaterföreställning eller ett föredrag kan vara helt avgörande för att ett kulturarrangemang ska kunna genomföras. Detta arbete utgör många gånger grunden för att vi ska ha ett offentligt kulturutbud runt om i landet. Deras tid och engagemang skapar mötesplatser där kulturen möter sin publik och människor möter varandra.

I detta nyhetsbrev vill vi lyfta kunskapen om arrangörskap för att sprida vetskap om det stöd som finns och visa vilken ovärderlig insats som görs, varje vecka, överallt!

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala 

(Foto: Matilda Fleberg x VAZ med verket Zirkonen. Visas på UKK den 13 november)
Hej Anni Gustafsson och Sara Waller – vad innebär Region Uppsalas arrangörsstöd för scenkonst?
Om en arrangör i Uppsala län vill köpa in en professionell scenkonstföreställning – antingen för vuxna eller för barn och unga – så kan Region Uppsala ekonomiskt stödja genom att betala en del av gaget. Både ideella föreningar och kommuner kan ansöka om hälften av gagekostnaden och man kan söka löpande under hela året, berättar Anni och Sara, verksamhetsutvecklare på Region Uppsala.

Varför erbjuds arrangörsstödet? 
Region Uppsala verkar för att främja allas rätt till kultur och i det arbetet utgör arrangörerna en central del i infrastrukturen. Genom att stödja arrangörerna hjälper vi dem att tillgängliggöra scenkonsten runt om i länet. Det arbetet bidrar även till ökad delaktighet då arrangörerna själva väljer repertoar utifrån de lokala förutsättningarna. Dessutom spelar de en viktig roll i att skapa arbetstillfällen för kulturskapare. I dessa återstartstider efter pandemin har arrangörernas viktiga funktion blivit extra tydlig.

Vilken skillnad gör arrangörsstödet? 
Arrangörer tar ekonomiska risker och skriver på juridiskt bindande avtal vid varje scenkonstarrangemang vilket gör att regionens stöd är ett helt avgörande komplement till de små intäkterna, anslagen och kommunala verksamhetsbidragen. Utan arrangörsstöd hade t.ex. inte de ideella föreningarna haft möjlighet att köpa in föreställningar av Riksteatern eller av länets fria scenkonstgrupper. Förra året möjliggjorde regionens arrangörsstöd att ca 11 000 personer, varav över 8000 barn och unga vuxna, tog del av de 114 föreställningar inom genrer som teater, dans, opera, musikal och cirkus m.m.

Vi ser många positiva effekter av arrangörsstödet. Ett exempel är hur stödet påverkat Knivsta kommuns arbete för barn och unga. “Att få ta del av arrangörsstöd scenkonst för barn och unga hjälper oss att nå ut till större och bredare målgrupper. Det tillåter oss att våga prova nya idéer som inte ryms i den ordinarie programverksamheten och gör att vi kan komma framåt i vår kulturutveckling för barn och unga.” berättar Sumaiya Syeda, barn- och ungdomsstrateg Knivsta kommun.


Läs mer om stöd för att arrangera offentlig scenkonst  >>
Läs mer om stöd för att arrangera scenkonst för barn och unga >>

Har du övriga frågor kontakta
Anni Gustafsson, gällande arrangörsstöd för offentlig scenkonst
Karin Sundequist, gällande arrangörsstöd för scenkonst för barn och unga 

Julmarknad på Wiks slott 2 december

Den 2 december förvandlas slottet till en gnistrande juldröm med kör vid slottstrappan, julpynt och värmande eldar. Kom och njut av en klassisk julmarknad på Wiks slott med möjlighet att köpa julklappar, godsaker till julbordet, lokala hantverk och upplev slottets magiska atmosfär.

Under hela 2023 firar Region Uppsala 100 år på Wik och vi bjuder in till en folkfest som pågår under hela året. Under hösten kan du bland annat ta del av lunchkonserter  och Konsert med Uppsala Kammarsolister där några av Sveriges främsta musiker uppträder den 28 oktober. 

Läs mer om vårt firande på vår samlingssida 100 år på Wik >>
Upptäck vårt kulturkalendarium
Har du sett att vi har ett kulturkalendarium där du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar? Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är utställningen Nu är inte nu – konsten att fånga tiden, dansföreställningen Zirkonen på Uppsala konsert och kongress , Dagermanpodden och mängder av författarbesök ute i länets bibliotek.

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang >>

(Foto: Man med tekopp, verk av Fredrik Landergren)
Stöd för dig som är kulturskapare
Det är inte lätt att skapa storverk men vi kan göra det lite enklare. Just nu går det att ansöka till våra mentorskapsprogram inom teaterdans och litteratur. Sista ansökningsdatum för alla tre programmen är 12 november.

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala >>
Region Uppsala folkhögskola intar Sprakateatern
Den 24 oktober spelar deltagarna på Region Uppsala folkhögskolas film- och teaterutbildning föreställningen Alla borde vara feminister. Med tre texter, av den kända aktivistförfattaren Chimamanda Ngozi Adichie, och tre olika perspektiv tar ensemblen oss med på en feministisk resa genom samtiden.

Ansökningsperioden för vårens kurser har öppnat, kanske känner du någon som vill gå en folkhögskolekurs? Följande utbildningar finns att söka:  Allmän kurs i Heby, Allmän kurs år 2 och 3 i Uppsala, Grundutbildning till kontakttolk på Wik och Studiemotiverande folkhögskolekurs i Heby, Tierp och Uppsala.

Läs mer om utbildningar som är öppna för ansökan >>
Läs mer om vad som är på gång på Region Uppsala folkhögskola >>
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som arbetar inom kulturbranschen. Här närmast vill vi tipsa om webbinarier inom Gestaltad livsmiljöSeminarium om att skapa demokratiska miljöer och Plats för dans - en konferens som sätter fokus på dansens förutsättningar i länet. 

Den 23-29 oktober är det dags för Uppsala Kortfilmfestival. Där deltar vi med en föreläsning om hur man hittar sin filmidé? Det blir även samtal med filmskaparen och aktivisten Popo Fan. Han är Region Uppsalas internationella filmresidensmottagare 2023 och kommer här att dela med sig av sina erfarenheter av att vara filmskapare i diasporan. Dessutom kommer flera av de kortfilmer som fått regionalt stöd av oss att visas under veckan.

Här hittar du information om vilka fler aktiviteter du kan ta del av >>