Nr 4, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Att leva som vanligt
Vår breda verksamhet inom kultur och folkbildning bidrar till att människor kan samlas för att uppleva och utöva kultur samt utbilda sig och utforska vad det innebär att vara människa. Kulturen utgör en av de hörnstenar som vårt samhälle bygger på och är nödvändig för en fungerande demokrati.

Men hur ska vi nu navigera i denna tid av samhällelig oro, tuffa ekonomiska läge och nya politiska ställningstagande kring kulturen som vi inte tidigare behövt förhålla oss till? Det är viktigare nu än någonsin att fortsätta driva arbetet inom våra ansvarsområden framåt. Det är den mest effektiva strategin för att möta utmaningarna vi står inför. Här är ett axplock av vad som pågår just nu inom förvaltningen:

Höstens kurser på folkhögskolan har kommit igång med engagerande deltagare. Vi fortsätter att fira "100 år på Wik" med en höstmarknad och invigningen av det allra första permanenta konstverket av den internationellt hyllade konstnären Alicja Kwades, som nu pryder vår park. Som samverkanspart inom projekt ”Växelspel” har Uppsala Stadsteater urpremiär av en dramatisering baserad på reportageboken "Tysk höst". Dessutom arrangerar vi en konferens för att diskutera förutsättningarna för dansen i länet. Och mycket mer!

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala

(Foto: Konstkuben med verk av Ali Ardalan)
Hej Eva Norrbelius Coleman – varför arbetar Region Uppsala med läsfrämjande?
Läsförståelse är en avgörande kompetens för att kunna vara delaktig i samhället, något alla har rätt till. Det är viktigt att bredda och öka den lustfyllda läsningen och att barn och unga blir medskapande i detta. Vårt regionala uppdrag handlar om att stärka folkbiblioteken och medarbetarna i deras profession genom olika kompetenshöjande insatser, och att arbeta strategiskt med det läsfrämjande uppdraget. Kulturrådet genomför 2021–2023 och framåt en satsning på ett läsfrämjandelyft där bland annat statliga myndigheter, kommuner och regioner samverkar på olika sätt, berättar Eva Norrbelius Coleman, verksamhetsutvecklare bibliotek vid Region Uppsala.

Hur arbetar Region Uppsala med läsfrämjande verksamhet inom länet?
Det gör vi bland annat genom fortbildningsinsatser, samverkan och metodutveckling - och spridning av nya metoder och goda exempel gällande läsfrämjande insatser. Där har vi exempelvis Mötesplats för Läskonster, ett tvådagars internat på Wik som syftar till att barn och ungdomsbibliotekarier får träffas och utbyta erfarenheter med varandra, ta del av ny forskning och prova på nya kreativa läsfrämjande metoder.

Vi arrangerar även kurser, som Unga skrivare på Wik, där unga ges möjlighet att publicera sina texter i en antologi. I år har vi även samarbetat med Älvkarleby kommun kring pilotprojektet Författarsommarjobbet. Till hösten är det uppstart för Gåvoböcker på de nationella minoritetsspråken. Det är ett erbjudande för de allra yngsta och deras vårdnadshavare, och en del av samverkan inom Språknätet. Under året har vi också arrangerat kurser i Shared reading för barn- och ungdomsbibliotekarier och just nu utforskar vi området ”spelkultur” i förhållande till läsfrämjande!

Vad vill Region Uppsala uppnå?
Med gemensamma krafter vill vi ge barn och unga mer likvärdiga förutsättningar för en fullgod språkutveckling, läsförmåga och en ökad läsmotivation.

Läs mer om vårt arbete >>

(Foto: Författarsommarjobbet, Älvkarleby 2023)

Välkommen till skördemarknaden på Wik!

Den 24 september är det dags för Skördemarknad på WikDagen kommer att bjuda på en mängd aktiviteter för båda stora och små. Marknadsstånd och matvagnar som säljer äpplen, grönsaker, växter, hantverk och skinn. Dessutom kommer det att finnas aktiviteter som äppelsortbestämning, svamputställning, flera konstutställningar, guidade visningar av slottet och föreläsningar om fruktträd.

Under hela 2023 firar Region Uppsala 100 år på Wik och vi bjuder in till en folkfest som pågår under hela året. Under hösten kan du bland annat ta del av lunchkonserter  och Konsert med Uppsala Kammarsolister där några av Sveriges främsta musiker uppträder den 28 oktober. 

Läs mer om vårt firande på vår samlingssida 100 år på Wik >>
Upptäck vårt kulturkalendarium
Har du sett att vi har ett kulturkalendarium där du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar? Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är utställningen Nu är inte nu – konsten att fånga tidenStig Dagerman 100 år – födelsedagsfirande i Älvkarleby och mängder av författarbesök ute i länets bibliotek.  

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang>>

(Foto: Stig Dagerman)
Stöd för dig som är kulturskapare
Det är inte lätt att skapa storverk men vi kan göra det lite enklare. Just nu går det att ansöka till våra kulturstipendier för unga och professionella kulturutövare i Uppsala län. I slutet av september öppnar vi ansökningsperioden för Mentorskapsprogrammet inom teater.  

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala >>
Bokprat och skräcknoveller – läsfrämjande verksamhet på Region Uppsala Folkhögskola
Att kunna läsa och tillgodogöra sig ett innehåll är avgörande för att kunna lyckas i både studier och i livet. I de flesta fall leder läsningen även till något mer än bara läsning i sig själv. Den kan exempelvis fungera som en inspirationskälla för skrivande eller som en del av större projekt. 

På Region Uppsala folkhögskola är pedagogerna engagerade i att aktivt främja deltagarnas intresse för läsning. Under tiden på folkhögskola läses skönlitterära verk som sträcker sig över en bred genre, från skräcknoveller till litteratur från Asien, Afrika och Sydamerika. Detta följs av bokprat och bokcirklar där deltagarna ges möjlighet att analysera, diskutera och utbyta tankar om sina läsupplevelser. 

För att ytterligare fördjupa läsprocessen används även visualisering som en pedagogisk metod. I denna metod ges kursdeltagarna texter som syftar till att väcka deras inre bilder, vilka sedan delas och diskuteras kollektivt i gruppen. Genom dessa insatser har pedagogerna redan noterat att även de mindre erfarna läsarna utvecklar en mer fördjupad förståelse och värdefulla insikter genom att dela sina tankar och reflektioner med varandra.
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som arbetar inom kulturbranschen. Vi är även med i nationella projekt som främjar kreativitet och skapande. Ett sådant exempel är filmtävlinen Noomaraton som ägde rum i början av september. Årets upplaga blev en stor succé med över 60 deltagare och där de vinnande filmerna kommer att representera länet i Riksfinalen den 7 oktober.  Här närmast vill vi tipsa om webbinarier inom Gestaltad livsmiljö, fortbildning om språkutveckling, kompetensfrukost med Dagermantema, konferensen Plats för dans och mycket mer.  

Här hittar du information om vilka aktiviteter du kan ta del av.