Nr 3, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Möten mellan människor och idéer genom residens
En viktig del av vår verksamhet är att möjliggöra för möte mellan människor och idéer. Att erbjudas att under en begränsad tid befinna sig på en speciell plats är en uppskattad metod för konstnärer att kunna fokusera på sitt uttryck, sitt konstnärskap.

Genom residensvistelser ges konstnärer, författare, dansare och filmare med flera tid och utrymme att fokusera på sin konstnärliga process, och möjlighet och tillgång till resurser och verktyg som kan hjälpa dem att utforska nya tekniker och metoder. Under en residensvistelse utbyts erfarenheter med andra och ofta skapas förutsättningar att dela sitt arbete med en bredare publik genom utställningar och presentationer.

Att resa till en annan plats och utmana sig själv genom nya kulturella eller språkliga utmaningar öppnar upp för nya perspektiv och inspirationskällor. Och för oss som har förmånen att ta del av det som skapas blir både konsten och platsen där det sker större.

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala

(Foto: Residensverksamheten vid Hållnäs konstkoloni)
Hej Charlotte Åstrand – varför erbjuder Region Uppsala residensprogram?
Genom residens stödjer vi professionella kulturskapare och fria grupper att fördjupa och utveckla sitt eget skapande och samtidigt bidra till det regionala konst- och kulturlivets utveckling. Vi erbjuder en fysisk plats där de får bo och arbeta på under en period. För kulturskaparen kan det förutom arbetsro innebära nya kontakter och en ny publik. För länet och de som verkar här kan det ge inspiration. Vi har både nationella och internationella utlysningar och man behöver inte bo i länet för att få ta del av residens, berättar Charlotte Åstrand, enhetschef kulturutveckling vid Region Uppsala.

Vad har du och dina kollegor fått för reaktioner från kulturskaparna?

Många är väldigt tacksamma över möjligheten att få utvecklas i sitt konstnärskap och för en del har residensperioderna lett fram till att de kunnat gå vidare med sina konstnärliga idéer och produktioner. Förra årets residensmottagare inom teater – Matilda Klamas och Sara Östebro, konstnärliga ledare på Teater Nu – beskrev sin residensperiod som ”…en vecka fylld av inspiration, djup koncentration och sceniskt utforskande. En unik möjlighet att på detta sätt få starta upp ett projekt som vi är väldigt tacksam över”. Den koncept- och manusutveckling som Teater Nu arbetade med under residensperioden har nu lett till föreställningen "Rörelsen" som har premiär under våren 2023.

Hur ser du på residensprogrammen? 
För oss som arbetar fram och sätter ihop residensprogrammen så är det otroligt spännande att se att vistelsen gör avtryck på konstnärerna, och att de tar med sig något från platserna de besöker här. Detta oavsett om de söker sig till våra residens för avskildhet och arbetsro, eller med blicken riktad utåt för samarbeten. Det är häftigt att till exempel tänka sig att ljudinspelningar från Hållnäs skog och kust förflyttas och framförs i den litauiska konstscenen, lika som när textilkonstnären får delta i ett konstnärssamtal på Uppsala konstmuseum och inspirera den lokala konstscenen. Förra årets textilkonstnär Fabia Delise verk köptes in av Uppsala kommun och är nu del av de offentliga samlingarna. Den typen av avtryck går inte att förutspå, men det är fantastiskt när det faller så väl ut!  

Läs mer om alla våra residensprogram.

(Foto: Jesper Johansson, "Rörelsen" av Teater Nu)

Välkommen till Medeltidsdagar och vår stora jubileumsdag på Wik!

Nästa helg den 2-4 juni är det dags för Medeltidsdagar på Wik. Ta med dig familj och vänner och upplev medeltiden i historisk miljö, strosa runt på den tidsenliga marknaden och träffa gycklare och handelsfolk från när och fjärran. Välkommen till en folkfest fylld av historiska upplevelser med tornerspel, vikingar, riddarbröllop, mat och musik. Ni får en dag full av upptåg och överraskningar! All information om dagarna hittar du på vår webbplats.

Under hela 2023 firar Region Uppsala 100 år på Wik och vi bjuder in till en folkfest som pågår under hela året. Den 18 juni ställer vi till med den stora jubileumsdagen! Välkommen till en familjedag då vi firar med tårta och en mängd överraskningar. Wik har nu varit i regionens ägor i 100 år och därför vill vi nu bjuda in till ett stort födelsedagskalas. Kom och fira med oss! 
Läs mer om allt som händer under den dagen och under hela årets firande på vår samlingssida på webben.
Upptäck vårt kulturkalendarium
Har du sett att vi har ett kulturkalendarium där du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar? Några av de evenemang som just nu finns tillgängliga är familjeworkshop i att göra käpphästarkonstvisningar i Wikparken och mängder av författarbesök ute i länets bibliotek. Och redan imorgon kan du ta del av årets Focus Filmfestival på Slottsbiografen, fri entré gäller. 

(Foto: Maja Kristin Nylander, Land Art i Wikparken)

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang >>
Stöd för dig som är kulturskapare
Under våren har vi utlyst flertalet residens inom olika områden. Ola Husamou valdes som stipendiat inom litteratur och residens Dagerman. React Public Performances utsågs till mottagare av årets teaterresidens och koreografen och dansaren Alexandr Antochvili blev mottagare av årets dansresidens.

Sista ansökningsdag för residens inom ljudkonst och komposition är imorgon 30 maj.   31 maj är även sista datum att ansöka till Mentorskapsprogram för författare. Den 13 juni öppnas anmälningsformuläret till utbudsdagen ScenKOLL24 för professionella scenkonstgrupper på denna sida.

På vår webbplats har vi samlat alla kulturstöd som du kan ansöka om från Region Uppsala.

(Foto: Från residensverksamheten vid Hållnäs konstkoloni)


Folkhögskola gör skillnad
Region Uppsala folkhögskola riktar sig till vuxna från 18 år som vill läsa in grund- och gymnasiebehörighet, som vill fördjupa sig inom det estetiska området eller läsa en yrkesutbildning till tolk eller lokalvårdare. Under läsåret 2022/2023 har skolan också haft utbildningar för ukrainska flyktingar i samarbete med Europeiska socialfonden.

Folkbildningen är en viktig resurs för att minska utbildningsklyftorna i samhället, öka den sociala sammanhållningen, och tillgodose kompetensförsörjning. Folkhögskolan är en betydelsefull del av kulturlivet i länet och samarbetar med bland annat Gottsunda Dans & Teater, Kulturskolan och Uppsala kommun.

“Tack vare folkhögskolan har flera möjligheter öppnats upp för mig och nu går jag min drömutbildning på universitetet. Jag är evigt tacksam att jag valde folkhögskolan, hade annars inte varit där jag är idag.” 
Nadine, Allmän kurs, Region Uppsala folkhögskola

”För mig så var det en chans att ganska kravlöst få utveckla mina intressen. Det kravlösa var något som jag behövde efter gymnasiet. Här får jag lägga nivån där jag känner att jag vill ha den men det är samtidigt inte oseriöst. Flera på utbildningen vill satsa på att bli dokumentärfilmare eller manusförfattare.” 
Eddie, Film och skådespeleri, Region Uppsala folkhögskola

Läs mer om utbildningar som är öppna för ansökan här.

Kalendarium

31 maj: WIKREVYN – En helvetes dag! 
På Gottsunda Dans och teater. 
Läs mer om föreställningen här.

(Foto: Wiksrevyn)
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal och workshops för dig som arbetar inom kulturbranschen. Här närmast vill vi tipsa om en fortbildning för arrangörer om cirkusevenemang.

Om du skapar så stöttar vi!
Visste du att vi dessutom har nätverk inom olika genrer? Genom nätverken kan du som professionellt verksam ta del av temaföreläsningar, skapa kontakter och dela erfarenheter. Här hittar du information om våra nätverk.