Nr 2, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Platser för kultur
Vi har många unika platser i länet som bjuder in till spännande möten med konst och kultur. Det är natur- och kulturarvsmiljöer såväl som anläggningar och arenor för scenkonst och musik.

Begreppet gestaltad livsmiljö strävar efter att det planeras så att komplexa intressen som arkitektur, form, design, konst och kulturarv och platser för att uppleva kultur, fungerar tillsammans för att forma en god livsmiljö för alla. En större medvetenhet skapas efterhand gällande vikten av att utforma våra samhällen genom kulturdriven utveckling. En kreativ miljö med publika mötesplatser lockar människor och ju mer tid vi väljer att vara tillsammans på en plats gör staden mer levande. Och vi mår bra av att möta varandra.

I sommar kommer vi fokusera på att levandegöra en av våra unika platser – Wikområdet – med konst, musik, dans och mycket annat. Missa inte det!

Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala
Välkommen till Wikdagen!
Lördag den 20 maj är du välkommen till en fullspäckad dag med olika aktiviteter ute vid Wiks slott! På vårmarknaden kan du möta lokala utställare, fynda vårens produkter och ta del av inspirationsföreläsningar av olika experter, exempelvis Maj-Lis Pettersson som är hortonom och växtskyddsexpert, och rösten bakom det populära programmet ”Odla med P1”. Kulturutbildningarna vid Region Uppsala folkhögskola på Wik bjuder in till filmvisningar, konstutställningar och uppträdanden. Det ges även information om höstens kursutbud. Läs mer om Wikdagen här.

Under 2023 firar Region Uppsala 100 år på Wik och vi bjuder in till en folkfest som pågår under hela året. Välkommen att ta del av utställningar, marknader, medeltidsdagarna och många flera roliga evenemang! Här kan du ta del av allt som händer under 100-årsfirandet.
Hej Fia Söderberg – vad handlar Växelspel om?
– Det är ett projekt som jobbar för att utveckla metoder för konstnärlig utveckling utifrån Stig Dagermans författarskap. Vi testar vad vi kan göra tillsammans med Älvkarleby kommun, kulturaktörer och en del andra organisationer för att uppmärksamma Stig som författare, berättar Fia Söderberg som är verksamhetsutvecklare på Kultur och bildning i Region Uppsala.

Vilken betydelse har Dagermans författarskap haft?
Dagerman skrev intensivt under några få år och dog 1954, endast 31 år gammal. Det är en imponerande samling dikter, noveller, romaner, dramatik, dagsedlar och journalistiska texter i hans repertoar. Hans författarskap har haft stor betydelse både i Sverige och i andra länder. Till exempel är alla hans texter översatta till franska. Många hittar till hans texter idag även om de skrevs i en annan tid. Han skrev ofta om betydelsen av individens och samhällets frihet, men också om existentiella tankar och självbiografiska texter. Journalister, författare och andra citerar ofta hans medmänskliga budskap.

Vad händer under året?

Den 5 oktober är dagen då han föddes. Det firar vi i Älvkarleby med ett fint program. Den 6 oktober ordnar vi en dag om filmen och Dagerman med premiärvisning av en filmatisering av novellen Nattens lekar. Uppsala stadsteater sätter upp hans reportagebok Tysk höst med premiär i september. Det kommer att hände mycket annat under året, till exempel föredrag på bibliotek, workshop för barn och i projektet ordnar vi möten där kulturaktörer delar med sig erfarenheter. I maj är det utdelning av Stig Dagermanpriset i Älvkarleby.

Du kan följa allt om Växelspel på denna sida: 
www.regionuppsala.se/vaxelspel 
Projektet stöds av Kulturrådet.
Upptäck vårt kulturkalendarium
Har du sett att vi har ett kulturkalendarium där du kan hitta arrangemang som Region Uppsala är med och stöttar? Några av de evenemang som du kan se i vår är dansföreställningen ”FLY” av Sidney Leoni på UKK (bilden) och ”Unreliable Narrator” med Satoshi Kudo Aspenaulan i Tierp. Andra exempel som du kan ta del av är festivalen Revolve Performance Art Days Uppsala konstmuseum och Wik, utställningen "Livet är en scen" på Uppsala stadsteater, en digital inspirationsföreläsning om "Konst på landsbygden" och en mängd författarbesök i länets bibliotek. De allra minsta kan njuta av ”Dans i Botaniska trädgården” i maj.

Välkommen att ta del av dans, konst, teater, inspirationsföreläsningar, performance, författarbesök och mycket mer. 

Upptäck vårt kulturkalendarium där du hittar alla våra aktuella evenemang >>
Utveckling för dig som är kulturskapare eller arrangör
Vi arrangerar fortbildningar, samtal, workshops och nätverksträffar för dig som arbetar inom kulturbranschen. Under kommande två månader vill vi tipsa om bland annat dansworkshop med Satoshi Kudorelease av Videoguds skriftfortbildningar i barnrättvisuell kommunikation och att arrangera cirkusevenemang med en publik visning av produktionen "OUT" av och med Half In company (bilden).

UNGA SKAPAR – åtta sommarkurser för unga på Wik
Sommaren 2023 fortsätter Region Uppsala folkhögskola satsningen på sommarkurser för unga tillsammans med kulturutvecklingsenheten, Region Uppsala. I år kommer det hållas åtta sommarkurser inom det estetiska området; så som musikläger, streetdance, filmskapande, teckning och illustration, slöjd, musikteater och skrivande. Kurserna hålls under två perioder 19-22 juni och 26-30 juni.

FN:s konvention om barnets rättigheter samt de nationella kulturpolitiska och ungdomspolitiska målen ligger till grund för Region Uppsalas arbete med att främja ungas delaktighet och rättighet till kultur och satsningen på fler kulturkurser för unga på Wik är ett led i detta.

Följ länken för mer information och ansökan.

Vill du veta mer om kommande utbildningar på folkhögskolan och hur du ansöker?
Följ länkarna för mer information om:
Höstens ettåriga estetiska utbildningar
Höstens tolkutbildning
Allmän kurs 

Läs mer om kommande evenemang på Region Uppsala folkhögskola.
Stöd för dig som är kulturskapare
Beslut har fattats om vilka koreografer som utsetts till Danssommarjobbet i länet i sommar. Det blir Maud Karlsson som kommer att leda gruppen i Uppsala och Alexandra Holmberg motsvarande i Tierp.  Vinnaren av årets koreografitävling ”Skapa dans” för ungdomar mellan 14-22 år blev Isak Mård som kommer att representera länet på den nationella tävlingen i höst på Riksteatern i Stockholm.

Om du skapar så stöttar vi!
Aktuellt att söka till nu är mentorskapsprogrammet för författareFocus filmfestivalinternationellt residens för textilkonstnärer, internationellt filmresidens, och Nya röster (film).