Nr 1, 2023
Kultur och bildnings nyhetsbrev
Vi börjar 2023 med en ny kulturplan och en ny kulturnämnd
En uppgift som är extra viktig för oss alla som arbetar inom kulturområdet är att nu skapa engagemang och tydlighet kring vad som är kärnan i det vi gör. Den statliga kulturpolitikens mål att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund och att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling. I samverkan och god dialog så tar vi oss an detta.

Vi samlas som vanligt vid två tillfällen i år på de regionala kulturkonferenserna, den 27 april ses vi på Wik med tema platsutveckling och den 19 oktober i Älvkarleby med tema litteratur. Vi ses där! 


Annika Eklund, kulturdirektör i Region Uppsala
Region Uppsalas kulturstipendiater år 2023 är utsedda
Region Uppsala fördelar totalt 730 000 kr i stipendier till 24 unga respektive professionella kulturutövare i länet. Poeten och översättaren Jasim Mohamed får Region Uppsalas konstnärliga utvecklingsstipendium 2023–2024, för sin obändiga tro på lyrikens kraft att lyfta de stora frågorna, och för sitt ovärderliga arbete med att förmedla litteratur mellan Sverige och den arabisktalande delen av världen.

Region Uppsalas kulturnämnd har vid sitt sammanträde den 17 februari utsett dels årets unga kulturstipendiater, dels årets professionella kulturstipendiater samt hedersstipendiater, och dels mottagare av Region Uppsalas konstnärliga utvecklingsstipendium för år 2023–2024. 

Läs mer om vilka mottagarna av stipendierna är i vår nyhet på regionuppsala.se

Nu drar vi igång jubileumsåret på Wik
I år firar Region Uppsala 100 år på Wik och vi bjuder in till en folkfest som pågår under hela år 2023. Årets firande har redan dragit  igång med lunchkonserter i folkhögskolans aula, och en grafisk utställning på i tornrummet på Wiks slott. 

Välkommen att vara med och fira året med oss! Ta del av utställningar, marknader, medeltidsdagarna och många flera roliga evenemang – du kan följa hela årets program på vår webbplats.
Utlysning av nationellt teaterresidens hösten 2023
Ansökan till Region Uppsalas teaterresidens hösten 2023 är öppen mellan 1 mars – 11 april. I år är det första gången residenset sker i samarbete med folkhögskolan i Wik. Det är en nationell utlysning som både välkomnar ansökanden från Uppsala län och hela landet. Läs mer på vår webbplats.
Ansökan till folkhögskolans utbildningar hösten 2023 är öppen
 
Wik
På Wik har folkhögskolan flera olika eftergymnasiala heltidsutbildningar med estetisk inriktning samt olika tolkutbildningar. Ansökan är öppen till de ettåriga utbildningarna dansprojekt, storytelling – film och teater, konst – grundutbildning och konst – fördjupning. Till hösten startar också en ettårig grundutbildning till kontakttolk på halvfart.

Uppsala och Heby 

På folkhögskolan i Uppsala och Heby pågår ansökan till allmän kurs grund- och gymnasiebehörighet. Ansökan är öppen till 15 maj, men intervjuer sker löpande. Ansökan stänger när platserna är tillsatta.

Tierp
I Tierp är ansökan öppen till yrkesutbildningen lokalvård med svenska. Årets omgång går ut i juni och kursen startar för tredje året till hösten. Utsikterna att få jobb efter avslutad kurs är goda. Mer än hälften av deltagarna 21/22 har redan fått någon form av anställning. 


Här kan du få mer information om både utbildningarna och hur du ansöker.

Öppet hus

Vill du veta mer om någon av våra utbildningar så är du välkommen att besöka något av våra öppet hus-tillfällen:

Öppet hus Uppsala: Allmän kurs grund- och gymnasiebehörighet 
Tisdag 28 februari, klockan 13.00–15.00

Öppet hus Wik (digitalt): Wiks dansprojektutbildning 
Tisdag 28 februari till torsdag 2 mars, klockan 9.00–16.00 

Öppet hus Wik: Wiks kulturutbildningar 
Torsdag 16 mars, klockan 10.00–15.00


Mycket på gång inom dansen
Just nu söker vi en koreograf till danssommarjobbet 2023. Det är ett projekt där ungdomar ges möjlighet att prova på yrket som dansare.

Ansökan för 
nationellt dansresidens sommaren 2023 är öppen och vi erbjuder en dansworkshop för utövare den 30 mars (mer information kommer, håll utkik på webben) .
Guldbagge till kortfilmen "Little to Big"
Kortfilmen "Little to Big" av Ellen Fiske och Ellinor Hallin tog hem Guldbaggen för bästa kortfilm när 2022 års bästa svenska filmer korades den 23 januari på Cirkus. Filmen har fått ett regionalt filmstöd av Region Uppsala och följer kuratorerna hos BRIS när de tar emot samtal från barn och ungdomar. Passa på att se filmen som nu visas på SVT Play!

Förra året var Ellen Fiske dessutom en av mentorerna för Region Uppsalas mentorskapsprogram inom film, och hon undervisar även på Storytelling-kursen på Region Uppsala folkhögskola på Wik. Läs mer om både Ellen och filmen här.

ScenKOLL23
Region Uppsala är en samarbetspart till utbudsdagen ScenKOLL23 där 55 föreställningar presenterades för 350 arrangörer. Föreställningarna är tillgängliga för bokning mellan hösten 2023 – våren 2024.

Läs mer om dessa och hur du som arrangör bokar.

Erbjudande till länets bibliotek i samband med projektet Växelspel 
Växelspel är ett projekt som uppmärksammar Stig Dagermans författarskap. Länets bibliotek har nu möjlighet anmäla sitt intresse för att boka en workshop för barn, samt en kompetensfrukost om litteraturbanken som tillgängliggör svensk litteratur.

Seminarietillfälle i gestaltad livsmiljö
Torsdag
9 mars
kl 08.30
Är du nyfiken på hur arkitektur, form och design på olika sätt formar samhället och invånarens vardag och hur de kan bidra till att lösa samhällets utmaningar? Region Uppsala anordnar en samtalsserie om Gestaltad livsmiljö. Nästa tillfälle sker den 9 mars och har temat ”Verktyg för miljömålsarbete”.

Mer information samt länk till mötesrummet i Zoom här >>