Infoteket om funktionshinder
Senaste nytt från Infoteket
Nyhetsbrev för mars månad
Våren är snart här på riktigt! Hälften av terminens evenemang är genomförda men det finns massor kvar att ta del av. En del av programpunkterna tipsar vi om här. Vi är också jätteglada att kunna presentera ett komplett program för vår digitala temadag om kommunikation - Vad säger forskningen? 

Vi vill också påminna om att hela vårt utbud är kostnadsfritt och öppet för alla.

Går du i sommartankar?
Kanske funderar du redan på sommarens aktiviteter. Du vet väl om att Infoteket kan ge tips på var du kan hitta aktiviteter som kan passa dig. Besök oss under våra öppettider, eller ta kontakt via telefon. Kontaktuppgifter hittar du längst ned i det här nyhetsbrevet
.
Porträttbild Clara Törnwall. Mörkt kort hår, vit- och blårandig stickad tröja. Foto: Sofia Runarsdotter.
Ett samtal om Vanliga människor
Författarbesök på Uppsala stadsbibliotek
tisdag 9 april klockan 18–19.

Gör en utflykt till Uppsala stadsbibliotek och möt författaren Clara Törnvall. Där berättar hon om sin bok Vanliga människor – autistens guide till galaxen. Den riktar sig till dig med erfarenhet av autism som vill lära dig att förstå de vanliga människorna bättre.

Läs mer på Infotekets webbplats om författarbesöket med Clara Törnwall.
Närbild på person i grön stickad tröja som sitter utomhus vid stenlagd gata/torg, tittandes i mobiltelefon med inkopplade hörlurar.
Läs- och skrivsvårigheter - tips och verktyg
Enköping: onsdag 10 april klockan 19–21.
Tierp: onsdag 15 maj klockan 18–20.

Kom och var med när Fanny Iselidh från Infoteket visar hur mobiltelefonen kan bli ett bra verktyg som stöd för att läsa och skriva. En föreläsning där du får tips på inställningar, appar och strategier som kan underlätta i vardagen. 


Läs mer och anmäl dig till evenemanget på Infotekets webbplats.
Två timmar om autism
Webbutbildning "Vad är autism"
onsdag 17 april klockan 18–20.


Över tusen personer har redan tagit del av den här utbildningen som ges flera gånger om året. Det är en två timmars webbutbildning för dig som vill få grundläggande kunskaper om vad autism är. Om du inte tidigare hunnit ta del av den så har du chansen nu igen. 

Läs mer om utbildningen och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Porträttbild Therese Granwald. Utomhus med gröna fält och skogsdungar i disig bakgrund. Hon ar lång brunt hår och grön jacka med nedfälld huva. Foto: Julia Lindemalm.

Syster - en föreläsning om det annorlunda syskonskapet
Föreläsning onsdag 24 april klockan 18–20.

Therése Granwald är författare till boken ”Syster - en memoar om kärlek, syskonskap och skuld”. I boken berättar hon om sitt liv som syskon till en person med intellektuell funktionsnedsättning. Med utgångspunkt från boken delar Therése med sig av sina erfarenheter av att vara anhörig. Hon pratar också om hur vi som är anhöriga tillsammans kan stärka varandra, finna hopp och framåtrörelse, samt finnas där för våra kära på ett hållbart vis.   

Du kan välja mellan att ta del av föreläsningen på Infoteket, eller digitalt via dator, mobil och surfplatta.

Läs mer om föreläsningen med Therése och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Grafiska pratbublor io nyanser av blått/grönt innehållande symboler med frågetecken, glödlampa tecknande händer och bokstaven A.
En digital temadag om kommunikation vid funktionsnedsättning – Vad säger forskningen?
Torsdag 16 maj klockan 9–20.

Välkommen att möta olika forskare, ta del av ny kunskap inom temat och ställa dina frågor! Temadagen kommer bland annat handla om rätten till kommunikation, vilka svårigheter som kan finnas och hur vi kan göra för att bättre förstå varandra.

Du kan vara med hela dagen eller välja bland programpunkterna. 

Kolla in hela programmet och övrig information på Infotekets webbplats.

Temadagen anordnas av Infoteket och FoU Socialtjänst.
Fyrkantiga inplastade symbolbilder föreställande olika klädesplagg på borsskiva. Ett antal bilder sammanfogade till en knippa/bunt fastsatt i nyckelband.
Vad ska du packa inför träningen?

Kom till Infoteket och gör din egen minnesring. På vårt visningstorg finns färdiga inplastade bilder på temat "Träning". Här får du kostnadsfritt skapa en minnesring med bilder på vad du behöver packa i din träningsväska. 

På visningstorget kommer vi inom kort att erbjuda möjlighet att göra kommunikationsringar för teman som utflykter och känslor. Har du förslag på andra teman är du välkommen att tipsa oss.
Clara Skogholt och Niklas Rossi utanför infoteket framför den röda tegelväggen.

“Även om jag mår skit så har jag rätt att må bra”

I vårt senaste poddavsnitt får infotekets Niklas Rossi träffa Clara Skogholt 32 år. Clara delar modigt med sig av sin personliga resa genom psykisk ohälsa. Hennes berättelse är en stark påminnelse om att det alltid finns hopp, även i de mörkaste stunderna, och att varje person har rätt till ett värdigt och glädjefyllt liv. 

På infoteket känner vi henne som en inspirerande föreläsare från föreningen Hjärnkoll. Utöver arbetet i Hjärnkoll finner Clara också glädje och terapi i att måla serierutor. 

Lyssna på poddavsnittet eller ta del av det som text via infotekets webbplats.
Föreläsaren Patrik Almgren föreläser på infoteket framför ljusbrunt draperi. Han har ljusbrun tröja, kort mörkt hår, glasögon och bär en huvudburen mikrofon.
Om föreläsningen Adhd hos vuxna 

Missade du vår föreläsning 14 februari om Adhd hos vuxna? Du behöver inte gräma dig över det. För nu finns den inspelad bland våra filmade föreläsningar på Infotekets webbplats och Infoteket play.

Specialistläkare Ullvi Båve, kurator Hans Karlsson, arbetsterapeut Patrik Almgren (på bilden) och specialistpsykolog Cedrik Lindholm ger sina olika perspektiv på adhd hos vuxna. De berättar bland annat om symptom, läkemedelsbehandling, hur adhd påverkar vardagen samt stöd, insatser och psykoterapi vid adhd.

Ta del av våra filmade föreläsningar på regionuppsala.se/infotektsfilmer.
På biblioteksfronten något nytt 

Nu har vi fått en ny bibliotekskatalog! I den kan du söka bland Infotekets böcker och filmer. Du kan också logga in och se vilka lån du har, låna om och reservera böcker.

Om du är van med det gamla utseendet så kan det i början kännas lite ovant och se annorlunda ut. Och tro oss, det gör det för våra bibliotekarier också. Men om du behöver hjälp med att hitta i katalogen så kan du alltid fråga dem. 

Till katalogen via Infotekets webbplats (regionuppsala.se/infoteket/biblioteket).

Direkt till katalogen (infoteket.welib.se).
Bokomslag Aldrig släppa taget. Tilda och Frida Boisen tätt tillsammans i närbild. Bilden beskuren från sidorna så att endast en del av deras ansikten syns i bild.

Månadens bok i mars
Aldrig släppa taget
av Tilda och Frida Boisen


Mor och dotter Boisen har gemensamt skrivit en självbiografisk berättelse, som är stark och ärlig. Det är en berättelse om en tonårsdotter som kämpar för sitt liv. Om föräldrar som försöker hjälpa, men som inte riktigt når fram. Om ett samhälle där resurserna inte räcker till. Men också om kärlek, ork och hopp.

Läs mer om månadens bok på Infotekets webbplats.
Bokomslag av de böcker som presenteras i texten nedan.
Nytt i hyllorna - kom in och låna!

När ditt barn inte ser och hör som andra barn
Råd och tips om hur du kan stödja ditt barns utveckling under småbarnsperioden.
Av: Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor.

Funkishjälpens guide
Till föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - om samhällets stöd och hjälp.
Av: Mikaela Bryhagen

NPF för lärare
Om NPF och hur det påverkar elevers lärande.
Av: Anna Borg och Gunilla Carlsson Kendall

Pappan som var rädd för hej då
En barnbok om separationsångest.
Av: Lars Klintwall Högberg 

Språka för livet
Nycklar och strategier för barns språkutveckling.
Av: Maria Heimer och Maria Ohlsson
Infoteket om funktionshinder, S:t Johannesgatan 28 D Uppsala, 018-611 66 77,
infoteket@regionuppsala.se
Facebook
Facebook