Infoteket om funktionshinder
Möt våren med Infoteket 
Nu har infoteket öppet igen som vanligt efter helgerna. Vi ser fram emot att möta våren tillsammans med dig; här på infoteket, ute i länet eller via våra digitala evenemang. 

Anmälningarna till vårens programpunkter börjar redan landa i inkorgen. Tänk på att evenemangen med publik på plats har begränsat antal platser. Så det är klokt att anmäla sig i god tid. 

I det här nyhetsbrevet tipsar vi om vårens tre första programpunkter. Hela vårens program hittar du på infotekets webbplats. Välkommen att besöka oss och tipsa gärna andra om Infoteket. Och du vet väl om att vi ger vägledning kring samhällets stöd och service, men även kring anpassade aktiviteter och träffpunkter!

Vårens hela program (regionuppsala.se/infoteket/program). 

Besök och kontakta Infoteket (regionuppsala.se/infoteket/besok)
Grundläggande om autism
"Vad är autism?"
Webbutbildning fredag 26 januari klockan 9–11.

Är du osäker på vad som menas med autism eller autismspektrumtillstånd? Välkommen till en webbutbildning som Infoteket ger i samverkan med habiliteringen flera gånger per år. Den riktar sig särskilt till dig som inte har så mycket förkunskaper om autism
. Den ger grundläggande kunskap om autism, vilka konsekvenser det kan innebära att ha autism och lite om vad man kan göra för att underlätta i vardagen.  

Läs mer och anmäl dig till "Vad är autism" på Infotekets webbplats.
Adhd hos vuxna
Föreläsning onsdag 14 februari klockan 18–20.

Kom och ta del av olika perspektiv på adhd hos vuxna. Föreläsare är läkare Ullvi Båve, kurator Hans Karlsson, arbetsterapeut Patrik Almgren och psykolog Cedrik Lindholm. De berättar bland annat om symtom, läkemedelsbehandling och hur adhd påverkar vardagen. Men även om stöd, insatser och psykoterapi vid adhd.

Föreläsningen ges på plats på Infoteket. Och den visas samtidigt digitalt för dig som hellre tar del av evenemanget via dator, mobil eller surfplatta.

Läs mer och anmäl dig till "Adhd hos vuxna" på Infotekets webbplats.
Sällsynt men ändå vanlig
Ett evenemang om sällsynta hälsotillstånd
på Infoteket torsdag 29 februari (skottdagen) klockan 18–20.

Det finns idag mer än 8000 olika sällsynta hälsotillstånd som berör högst 5 personer på tio tusen invånare. På skottdagen 29 februari, uppmärksammar vi Sällsynta dagen, med syfte att sprida kunskap och öka medvetenheten om sällsynta hälsotillstånd.

Välkommen till Infoteket och hör personer som själva lever med sällsynta hälsotillstånd berätta om sina erfarenheter. Du får även höra experter på området förklara vad som menas med sällsynta hälsotillstånd. Vilka särskilda svårigheter kan uppstå just för att tillståndet är sällsynt och vilken kunskap behöver vi för att förbättra livsvillkoren för den som lever med ett sällsynt hälsotillstånd?


Läs mer om evenemanget och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Remsa med rutor från 30 december till 9 januari. En sax har klippt bort några rutor, som ligger bredvid remsan.
Mello-tips från visningstorget 

Bildstöd kan vara bra i många situationer. Till exempel den 3 februari när det blir dags för svenska melodifestivalens första deltävling. Infoteket har skapat en samtalskarta att använda som stöd vid samtal kring tävlingen. Det finns också ett protokoll där du kan anteckna vad du tycker om de olika framträdandena. Vi fyller på med nya bildstöd inför varje deltävling.

Du hittar våra bildstöd här: (regionuppsala.se/infoteket/material).

Månadens bok i januari
Autism och sinnesintryck 
Av Autism Sverige


Att ha kunskap om hur sinnesintryck kan påverka den som har autism, ger bättre förutsättningar för anpassningar och förståelse. Den här boken vänder sig till dig som har autism eller är närstående. Men även till dig som är pedagog, lärare, boendestödjare, stödpedagog, handläggare, enhetschef eller på annat sätt berörs av området.

Läs mer om månadens bok på Infotekets webbplats.
Fler nyinkomna böcker - kom in och låna!

Tiktokmonstret
En varm, rolig och hjärtlig kapitelbok om epilepsi.
Av Linda Gustafsson och Emelie Nilefrost

Aldrig släppa taget
En självbiografisk berättelse där mor och dotter ger sina olika perspektiv på dotterns psykiska ohälsa.
Av Tilda Boisen

När barnet har svårt att äta
Information och praktiska råd för föräldrar och anhöriga till barn med ätsvårigheter.
Av Anna Nielsen-Magnell

Hitta fler nya böcker i Infotekets webbkatalog.
Infoteket om funktionshinder, S:t Johannesgatan 28 D Uppsala, 018-611 66 77,
infoteket@regionuppsala.se
Facebook
Facebook