Infoteket om funktionshinder
Senaste nytt från Infoteket
Nyhetsbrev för februari
Var med när Infoteket uppmärksammar Sällsynta dagen 29 februari
Det finns fortfarande lediga platser till Sällsynta dagen på Infoteket 
torsdag 29 februari klockan 18–20. 

Kom och hör personer som själva lever med sällsynta hälsotillstånd berätta om sina erfarenheter. Du får även lyssna till experter på området som förklarar vad som menas med sällsynta hälsotillstånd. Vilka särskilda svårigheter kan uppstå just för att tillståndet är sällsynt? Och vilken kunskap behöver vi för att förbättra livsvillkoren för den som lever med ett sällsynt hälsotillstånd?

Läs mer om evenemanget och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Övre delen av huvudet på person. Ovanför huvudet frågetecken.
Vad är IF?
En två timmars grundläggande webbkurs om intellektuell funktionsnedsättning
Onsdag 6 mars klockan 9–11.

Är du osäker på vad som menas med Intellektuell funktionsnedsättning (IF)? Välkommen till en kurs som Infoteket ger i samverkan med habiliteringen.

Den riktar sig särskilt till dig som inte har så mycket förkunskaper om IF. Kursen ger grundläggande kunskap om IF, vilka konsekvenser det kan innebära att ha IF och lite om vad man kan göra för att underlätta i vardagen.  

Läs mer och anmäl dig till kursen på Infotekets webbplats.
Ett antal ord på olika diagnoser: adhd, OCD, depression med flera.
Vad menar vi med samsjuklighet?
Evenemang på Infoteket tisdag 12 mars klockan 18–20.

Vilka risker finns när man fokuserar på EN diagnos och därmed riskerar att missa andra diagnoser och besvär? Välkommen till ett panelsamtal kring utmaningar som kan uppstå, inte minst inom vård och omsorg. Ta chansen att ställa egna frågor. Samtalet utgår från innehållet vid Psykiatriveckan 2023. Medverkar gör personer med egna erfarenheter av psykisk ohälsa samt representanter från hälso- och sjukvård och funktionsrättsrörelsen.

Läs mer om evenemanget och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Illustration av fyra ungdomar sett bakifrån,

Om ungdomars psykiska ohälsa
Föreläsning onsdag 20 mars klockan 18–20.

Psykisk ohälsa bland tonåringar och unga är ett växande, mycket utbrett problem. Men vad kan vi som vuxna göra för att bäst stötta ungdomar så att de kan må bättre?

Välkommen till en föreläsning där psykolog Mikael Andersén ger goda råd och presenterar forskningsläget vad gäller ungas psykiska ohälsa. Vi får även ta del av aktuell forskning kring bemötande av psykisk ohälsa, både i ett akut läge och från ett systemperspektiv.


Du kan välja mellan att ta del av föreläsningen på plats eller digitalt via datorn.

Läs mer om föreläsningen och anmäl dig på Infotekets webbplats.
Jacob Fichtelius och Niklas rossi står mot en husvägg. Framför dem syns den svarta hunden Alice som har en gul väst på sig.
”Jag vill vara med och öka förståelsen för sällsynta diagnoser”

Lyssna på vårt nya poddavsnitt. Infotekets Niklas Rossi samtalar med Jakob Fichtelius. Jacob är 36 år och föddes med det mycket sällsynta hälsotillståndet Sturge-Webers syndrom.

I podden berättar Jacob om sig själv, sitt liv och sina drömmar. Ett samtal om kamp, styrka och förståelse … och betydelsen av att ha assistanshunden Alice som vän och stöd i vardagen.


Du hittar avsnittet på Infotekets webbplats.
Bildsymbol: Huvud  på sjungande person.
Visuellt stöd för Mello
blev en succé

I förra nyhetsbrevet tipsade vi om infotekets visuella stöd om Melodifestivalen 2024. Webbsidan med materialet blev snabbt en av infotekets mest besökta sidor med flera tusen besökare. Och Melodifestivalen pågår fortfarande. Så fortsätt gärna använda och tipsa andra om materialet.

Du hittar materialet här: (regionuppsala.se/infoteket/material).
Bokomslag på boken Upp och ner.

Månadens bok i februari
Upp och ner - en överlevnadshandbok för bipolär sjukdom 
Av Henrik Wahlström och 

Katrin Skogsberg Wirén

När Henrik Wahlström fick sin diagnos som 24-åring saknade han en bok som kunde hjälpa honom att förstå. Tillsammans med Katrin Skogsberg Wirén skrev han den här guideboken. Förutom fakta om bipolär sjukdom innehåller boken konkreta tips på strategier och rutiner som kan underlätta i vardagen. 

Läs mer om månadens bok på Infotekets webbplats.
Saknar du presentation av nya böcker?

Vi brukar alltid presentera nyinköpta böcker sist i våra nyhetsbrev. Den här gången kan vi tyvärr inte göra det. Det beror på att vi håller på att byta bibliotekssystem. Mer om det i nästa nyhetsbrev. Men du kan låna, återlämna böcker och få hjälp med boktips på Infoteket, även fast vi inte har något bibliotekssystem just för stunden. 
Välkommen in!
Infoteket om funktionshinder, S:t Johannesgatan 28 D Uppsala, 018-611 66 77,
infoteket@regionuppsala.se
Facebook
Facebook