Region Uppsala logotyp
 
Nyhetsbrev från Biblioteksutveckling 
April 2024
Uppslagen bok med bokstäver som svävar ovanför.
Högläsning och Shared reading – metoder som sänker trösklar
Våren tycks dröja men träd och buskar knoppas. I väntan på att körsbärsträden exploderar i rosa bjuder vi på ett välfyllt nyhetsbrev. Bland annat kan du läsa om det uppsökande och tröskelsänkande arbetet med högläsning på Barnbiblioteket vid Akademiska sjukhuset. Ibland görs det med inslag av Shared reading. Dessutom erbjuder vi flera lärtillfällen under våren, både i egen regi och i samarbete med andra regioner. Till exempel inspirationsföreläsningen om att designa för inkludering och mångfald med Sara Lerén, välkänd UX-strateg och tillgänglighetsexpert. Missa inte det! 

Trevlig läsning!


Lotta Åstrand
Enhetschef Kulturutveckling 
Snart byter vi system för nyhetsbrev – din adress flyttar med
Vi byter snart system för nyhetsbrev. För att du ska fortsätta att få våra utskick behöver vi flytta med din mejladress till det nya systemet. Din mejladress kommer samtidigt att raderas ur det nuvarande systemet. Du behöver alltså inte göra något för att få våra nyhetsbrev även i fortsättningen. 
Nyfiken på bibliotek i länet
.

Barnbiblioteket på Akademiska sjukhuset
Högläsning på olika sätt ger återhämtning, delade upplevelser och ett rikare språk

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuds högläsningsstunder för barn i alla åldrar, från bebisar till tonåringar. Högläsningen anpassas så att barn och unga i olika vårdmiljöer kan ta del av litteratur på sina egna villkor. Läsningen ger avkoppling och andrum, men kan även öppna för att närma sig existentiella frågor. Ann-Sofie Lans Lindgren, bibliotekarie på Barnbiblioteket, berättar om den uppskattade verksamheten.

Ann-Sofie Lans Lindgren arbetar som bibliotekarie vid Barnbiblioteket på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det fysiska biblioteket är placerat på Barnsjukhuset, men verksamheten riktar sig till alla barnen på Akademiska. De som vill och kan har möjlighet att själva låna med sig böcker till sin avdelning. Men de allra flesta kan inte förflytta sig eller vistas i offentliga lokaler av olika skäl. Ann-Sofie ser då till att besöka dem med böcker efter önskemål och intressen. I den uppsökande verksamheten ingår även högläsning på olika sätt, anpassad efter de behov som finns.

Skräddarsydd högläsning ger andrum från sjukdom

Sedan ett år tillbaka erbjuder Ann-Sofie högläsning för de barn och unga som önskar, vilket innebär läsning med allt från små bebisar till tonåringar. Ann-Sofie läser individuellt med enbart barnet, tillsammans med familj/vårdpersonal, eller håller i öppen läsning. 

Det sistnämnda liknar det som hon varje vecka erbjuder på barn- och ungdomspsykiatriska akutavdelningen. Under den öppna läsningen i dagrummet kan de ungdomar som vill delta från avdelningen tillsammans med sina vuxna och vårdpersonal. Ann-Sofie berättar:

–  Läsningen pågår i 30 minuter. Under tiden läser jag ofta dikter eller kortare texter för att göra det möjligt för fler att kunna delta i den mån de orkar. Beroende på vem som deltar och vad vi läser blir det ren högläsning eller med inslag av Shared reading. Favoritböcker att läsa ur är antologin En bro av poesi samt Rasmus Åkerbloms Underverkligheten. 

Här ges möjlighet att bara blunda och lyssna, få en stunds vila, eller att tillsammans med sin vuxna få dela en upplevelse och på så vis få andrum i sin sjukdom.

Aktivitet, avkoppling och ett rikare språk

Högläsningen kan också bli ett redskap för att närma sig existentiella frågor som kommer en extra nära i sjukhusmiljön. 
–  Vi kan tyst begrunda vad vi läst eller tillsammans prata om det som väcks under tiden eller efteråt, reflekterar Ann-Sofie och fortsätter: Många som är sjuka orkar kanske inte läsa själva av olika skäl, men kan genom högläsningen ta del av litteratur på sina villkor. Vi kan pausa närhelst barnet önskar, hen kan fråga om det är något som är svårt att förstå och vi kan tillsammans uppleva något nytt genom berättelsen. 

Ann-Sofie menar att för de barn som tillbringar mycket tid på sjukhuset och därför inte befinner sig i sin naturliga hemmiljö, blir det extra viktigt med högläsning för att berika sitt ordförråd. 
–  För en familj innebär en allvarlig sjukdom hos en familjemedlem en stor stress och påverkan på hela familjen. Högläsningen kan i samma stund bli en aktivitet för den ena familjemedlemmen, avkoppling för den andra och öppna en ny värld med ett rikare språk för den tredje. Alla delar är lika viktiga.

Mer information om Barnbiblioteket på Akademiska sjukhuset
Rum med beige vägg, träfärgad bokhylla med böcker, vitt bilderbokstråg, grön soffa samt vit golvlampa och två hängande taklampor.
Bild ovan: Barnbiblioteket vid Akademiska sjukhuset.
Mörk skog med rymdskepp i bakgrunden.

Heldagsfest på Uppsala stadsbibliotek
Det våras för fanfiction!

Uppsala stadsbibliotek arrangerar en Fanfictionfest lördagen den 20 april. Det är en heldag tillägnad fandomkultur, fylld med läsning av utvalda fanfics, panelsamtal, cosplayworkshop, speeddating för att hitta fanfictionvänner och quiz med fina priser. Förra vårens Fantasyfest blev en succé som besökare fortfarande pratar om. 

Eventet är öppet för alla mellan 13 och 25 år – och förhoppningsvis kommer unga från hela länet. Fanfiction har funnits länge, men med sociala medier har det fått stor spridning. Fanfiction tillåter läsare att vara delaktiga genom att mötas, diskutera och utveckla delar av berättelsen. Det är fantasin som är det viktiga! 

Elisabet Edin är ungdomsbibliotekarie på Uppsala stadsbibliotek och hon berättar mer om fenomenet:
– Det är berättelser skrivna av privatpersoner i icke-kommersiella syften. Fanfiction utspelar sig i redan existerande fiktiva världar som exempelvis Harry Potters magiska värld eller Star Wars galaktiska imperium. I fanfiction är litteraturen fri, allt är möjligt och alla berättelser är objekt för omtolkning och omskrivning.

Läs mer om fanfictionfesten på Bibliotek Uppsalas webbplats, eller på Uppsala kommuns aktivitetssida.
Inspirerande film från Kulturrådet
Biblioteksguider och arbetet med ungas inflytande på Uppsala stadsbibliotek

Uppsala stadsbibliotek satsar på biblioteksguider som jobbar uppsökande och relationsskapande med unga. I Kulturrådets kortfilm om inspirerande projekt inom Stärkta bibliotek berättar stadsbibliotekets ungdomsbibliotekarie och en av guiderna om arbetet. Det handlar om att nå fler och även skapa möjligheter för unga att påverka verksamheten. 

Se filmen på Kulturrådets webbplats

I webbinariet Angelägen forskning med temat Bibliotek och samverkan den 5 juni medverkar Mohammad Mekrami, avdelningschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala. Arbetet med biblioteksguiderna är ett exempel på samverkan i syfte att öka delaktighet och inflytande hos bibliotekens målgrupper.
Lärtillfällen och evenemang 
med Biblioteksutveckling
Dator med texten chatgpt på skärmen.

Kompetensfrukost 
AI, informationssökning och källkritik
När: 24 april, klockan 9.00–10.00
Var: Digitalt, via Teams

Vi lär oss mer om hur AI påverkar vårt arbete med informationssökning och källkritik. AI förändrar vår informationsmiljö radikalt. Kan man söka information med hjälp av Chat GPT? Vilket data är språkmodellen tränad på? Kan jag se om en bild är genererad av AI? Hur påverkar AI vår informationsmiljö? 

Föreläser gör Linda Spolén och Sebastian Waller Stålnacke,  bibliotekarier och IKT-pedagoger, specialister på MIK och digitala resurser på Medioteket i Stockholms stad.

Mer information och anmälan

Eftersnack Digiteket 
Ska biblioteken hjälpa till med allt?
När: 21 maj, klockan 9.00–10.00
Var: Digitalt, via Teams

Välkommen till ett eftersnack om hur personalen på ett bibliotek gemensamt kan formulera sig runt frågan: Ska biblioteken hjälpa till med allt? Vi diskuterar hur samhällsservice och handledning av digitala tjänster hanteras nu och vilka eventuella gränsdragningar som görs. Finns det tydliga rutiner och strategier för detta, eller behov av att ta fram det?

Inför träffen ska du tagit del av Digitekets artikel och webbinariet/föreläsningen Ska biblioteket hjälpa till med allt? 

Vilka funderingar och reflektioner får du efter att ha tagit del av Digitekets artikel och den inspelade föreläsningen?

Eftersnack bygger på samtal. Det innebär att du som är med förväntas delta aktivt i diskussionerna. Tillsammans delar vi tankar, funderingar och insikter med varandra.

Mer information och anmälan (Formsformulär)
Häng med på Eftersnack 
– ett nytt koncept med samtalet i fokus

Eftersnack är ett nytt koncept som vi börjar med nu under våren. Det bygger på att du som deltar har tagit del av något i förväg, exempelvis en artikel, en kurs eller ett inspelat webbinarium. I ett digitalt möte, ett eftersnack, diskuterar vi ämnet – som regel i max en timme.

I fokus är det kollegiala samtalet runt ett ämne, eller fråga. En möjlighet att se något från lite olika håll och få andras syn på saken, samtidigt som du själv får bidra med dina infallsvinklar och funderingar. Välkommen att vara med!
.

Inspirationsföreläsning  
Designa för inkludering och mångfald
När: 28 maj, klockan 13.00–15.00
Var: Digitalt, via Zoom


Välkommen till en inspirerande föreläsning med Sara Lerén, UX-strateg och tillgänglighetsexpert. I UX-världen finns en lång tradition av att designa inkluderande och dra nytta av mångfalden inom mänskligt beteende. Det finns många olika verktyg att använda för att utforma tillgängliga, hållbara och värdeskapande lösningar. Under denna föreläsning kommer Sara att gå igenom ett par verktyg som kan underlätta arbetet med att designa, utveckla och utvärdera olika typer av biblioteksupplevelser. UX står för User Experience.

Föreläsningen blir en kombination av teori och praktiska övningar, där deltagarna får utforska inkluderande design, användning och nytta. Övningarna är valfria och det går lika bra att bara vara med och lyssna. 

Arrangörer: de regionala biblioteksverksamheterna i Blekinge/Kronoberg, Halland, Kalmar, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland & Östergötland.

Mer information och anmälan
Kurs: Filma för VR
När: 4 juni, klockan 9.00–15.00
Var: Regionens hus, Storgatan 27, Uppsala 

VR ger möjligheten att uppleva det som att du befinner dig på en annan plats. När du filmar med en 360°-kamera kan du själv skapa sådana upplevelser. I denna kurs lär du dig grunderna i att filma med en 360°-kamera och därefter behandla ditt filmade material så att det kan upplevas i VR-glasögon. Upplägget består främst av praktiskt arbete och skapande i grupp, varvat med kortare teoretiska inslag. Inga särskilda förkunskaper eller teknik krävs. Lunch sker på egen hand, fika ingår. Begränsat antal platser.

Mer information och anmälan
Stig Dagerman 100 år
Slutkonferens om projekt Växelspel
När: 11 juni, klockan 17.30–21.00
Var: Uppsala konsert och kongress, UKK.

Projekt Växelspel har utifrån temat Stig Dagerman utforskat en metod för samverkan och konstnärlig utveckling. Konferensen summerar projektet och bjuder på kulturupplevelser och tolkningar av Dagermans texter genom musik, scenkonst, film. Du som arbetar inom kultur och bibliotek i länet och är intresserad av hur vi har jobbat utifrån ett lokalt författarskap är varmt välkommen att delta. Anmäl dig senast 30 april.

Mer information och anmälan 
Save the date
Utbildning i Shared reading
När: 9–11 oktober, klockan 9–16
Var: Regionens hus, Storgatan 27, Uppsala


I höst är det dags för en tredagarsutbildning till licensierad läsledare inom Shared reading. Det blir intensiva och omväxlande dagar då du som deltagare lär dig grunderna i metoden. Fokus ligger på praktiska övningar. Alla får möjlighet att prova på att leda en grupp, med både en prosatext och en dikt.

Kursledare: Henrik Wig. Henrik har lång erfarenhet både av att leda olika grupper och av att utbilda läsledare. Han arbetar på frilansbasis för den engelska organisationen The Reader. I oktober 2022 gav BTJ ut hans bok ”Litteraturens kraft”, som är den första boken om shared reading på svenska.

Mer information och möjlighet att anmäla sig kommer. Begränsat antal platser.
Har du frågor, kontakta karin.agren@regionuppsala.se
Fler tips på kompetensutveckling
En handskakning med ord som cooperate connect communicate i illustrationen.

Webbinarium, Digiteket
Läsfrämja tillsammans – hur kan 
Shared reading vara en resurs för samverkan?
När: 23 april, klockan 8.30–9.30
Var: Digitalt


Vilka utmaningar och möjligheter kan finnas med att samverka med aktörer utanför den egna verksamheten kring läsfrämjande? Och hur kan en metod som Shared reading vara en resurs i det arbetet? Webbinariet tar upp frågor från Hanna Carlssons artikel 
Läsfrämjandets geografi, i ett samtal om läsfrämjande i samverkan med hjälp av Shared reading. Arrangörer: Digiteket i samarbete med Region Skåne.

Mer information och anmälan
Webbinarium, MTM
Vad innebär den nya lagen om 
tillgängliga e-böcker för biblioteken?
När: 25 april, klockan 10.00–11.30
Var: Digitalt

I detta webbinarium kommer vi beskriva vad den nya tillgänglighetslagen innebär när det gäller e-böcker och vad den kan komma att betyda för MTM och biblioteken. Det kommer också finnas möjlighet för deltagare att ställa frågor. Arrangör: MTM.

Mer information och anmälan 
Webbinariet kommer att spelas in och publiceras i efterhand på MTM:s videowebb.
Webbinarium, Kulturrådet
Nytt bidrag inom läs- och litteraturfrämjande
När: 28 maj, klockan 9.30-10.30
Var: Digitalt


Kulturrådet utlyser ett nytt bidrag för satsningar på barn och ungas läsning. Bidraget vänder sig framför allt till folkbibliotek. I webbinariet berättar de om bidraget och vad du som sökande behöver tänka på.

Mer information och anmälan
Skrivmaskin med ett papper i med texten artificial intelligence.

Webbinarium
AI i bibliotek: 
Jobben, kompetensen och kunskaperna

När: 31 maj, klockan 8.30–9.30 
Var: Digitalt, via Zoom 

Vilka är framtidens kunskaper och kompetenser i ett mer AI-baserat arbetsliv? Hur kommer våra jobb att påverkas? Vilka är utmaningarna och möjligheterna med den nya tekniken? Och vad händer när AI möter det mänskliga och där perspektiv som integritet, utbildning och demokrati bryts mot AI? Ann-Therése Enarsson från tankesmedjan Futurion föreläser.

Seminariet är en del i en föreläsningsserie som strävar efter att koppla AI till folkbibliotekens verksamheter. Arrangörer: Region Blekinge/Kronoberg, Region Jönköping, Region Halland, Region Sörmland, Region Örebro län, Region Stockholm, Region Jämtland/Härjedalen och Region Västernorrland.

Anmälan via formulär
Ny kurs på Digiteket
AI i bibliotek: Från uppdrag till demokrati 
– verktyg och utmaningar

Kursen bygger på ett inspelat webbinarium med Carl Heath (Youtube, 47 minuter), senior forskare på forskningsinstitutet RISE. Kursen är uppdelad i flera kapitel, med tillhörande reflektionsfrågor. Förutom AI:s roll och påverkan i samhället och inom bibliotekssektorn tar kursen upp etiska och demokratiska aspekter av AI. Kursen ger även en större förståelse för utmaningar med medie- och informationskunnighet kopplat till AI, samt kännedom om några vanliga AI-verktyg.

Kursen på Digiteket
22 april. Webbinarium för nytt ramavtal e-litteratur, arrangör: Adda. Om det nya avtalet Förmedling av e-litteratur 2023, med avtalsstart i april 2024. Träffen vänder sig till dig som arbetar på bibliotek, är beställare eller användare av avtalet. 

7 maj. Föreläsning: Upplevelsebaserad och gemensam läsning med yngre barn.  Region Värmland, Region Västmanland, Region Östergötland, Region Örebro län.

7 maj eller 13 maj. Dialogmöte om biblioteksplaner och skolbibliotek. KB.

14 maj. Digital konferens: Barnrättsprövning – vad hände sen? Region Örebro län. Om hur Karlskoga bibliotek och Örebro bibliotek har använt sig av prövningen för att förändra reglerna och därmed möjliggjort för fler barn och unga att på egen hand skaffa ett bibliotekskort. 

16 maj. Informationsträff: Så funkar Världens bibliotekOm det digitala mångspråksbiblioteket. 

20 maj. Frågestund om mångspråkskatalogisering i Libris. KB och Mångspråkiga lånecentralen på Stockholms stadsbibliotek.

30 maj. Bokstart 10 år – digital jubileumskonferens. Bokstart/Kulturrådet.

5 juni. Angelägen forskning. Bibliotek och samverkan. Folkbibliotek och samverkan med Sofia Sol Lindström, lektor på bibliotekshögskolan i Borås och Mohammad Mekrami, avdelningschef för folkbibliotek och kulturhus i Uppsala.



Att ta del av i efterhand

Källkritikens dag. Desinformation, propaganda och lögner – så sprids falska berättelser på nätet. Internetstiftelsen. Från 13 mars.

Angelägen forskning: Bibliotek och beredskap. Kulturrådet, KB och MTM. 
Från 7 mars.

.

Ny bok om skrivfrämjande på bibliotek

Nu finns en inspirations- och metodbok om bibliotek och skrivande, som Regionbibliotek Stockholm har tagit fram. I boken samlas biblioteksmedarbetares erfarenheter från skrivfrämjande verksamhet tillsammans med reportage från bibliotek. Dessutom ingår handledningar och skrivövningar för de som vill utforska skrivande, både kreativt och reflekterande.  

”Boken handlar om biblioteket som sammanhang för skrivande för alla åldersgrupper, om biblioteket som utrymme för ord och berättelser”, skriver Sofie Samuelsson, utvecklingsledare på regionbiblioteket och en av redaktörerna för boken. 

Ladda ned boken Vi skriver – om bibliotek och skrivande, från Regionbibliotek Stockholms webbplats 
Omvärldsrapporten
Stärk läsning för unga. Om att läsfrämja för och med unga i områden medsocioekonomiska utmaningar (pdf). Ett kunskapsunderlag från Kulturrådet, med stöd av Läsrådet. Vad krävs för att stärka läsfrämjande insatser för unga i områden med socioekonomiska utmaningar? En viktig faktor för att lyckas med satsningar är att de är samordnade och genomsyrar olika delar i det lokala samhället. Man behöver skapa förtroendefulla relationer med målgruppen, utifrån deras livsvillkor. Då behövs också goda kunskaper om hur dessa villkor kan se ut. Rapporten innehåller också goda exempel samt rekommendationer.

Med barn och unga i fokus. Läsfrämjandelyft för kompetensutveckling på folkbibliotek (pdf). I slutredovisningen till regeringen berättar Kulturrådet om de insatser som gjorts inom Läsfrämjandelyftet 2021–2023. Vissa insatser pågår fortfarande, som exempelvis chefskurser och produktion av resurser på Digiteket. Det gör att slutsatser kring uppdragets måluppfyllelse inte kan dras ännu. Rapporten lyfter dock fram fortsatta behov av statligt stöd för för kompetensutveckling, där långsiktiga uppdrag till biblioteksmyndigheterna är angeläget för att få större effekt av stöden. 
Biblioteksutveckling Region Uppsala arbetar med regional biblioteksverksamhet.
Vårt uppdrag är att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller folkbiblioteken i Uppsala län.